Muistot

Josti Ahonen 1943–2019

Rakennusmestari

Rakennusmestari Josti Ahonen kuoli Helsingissä 22. marraskuuta 2019. Hän oli 75-vuo­tias, syntynyt Helsingissä 28. joulukuuta 1943.

Jo koululaisena Ahonen meni töihin Vesirakentajiin, ja valmistuttuaan rakennusmestariksi hän siirtyi kokonaan yrityksen palvelukseen. Vapaa-ajallaan Ahonen toimi vuosia Hermanni-Vallila Seurassa, Puu-Vallila-liikkeessä ja GeeBee-patsastoimikunnassa. Ahonen oli Stadin Slangi ry:n aktiivijäsen.

Vuoden 1977 alussa Ahonen pyydettiin kehitysyhteistyöasiantuntijaksi Tansanian vesiministeriön Kigoman alueorganisaa­tioon Tanganjika-järven rannalle. Hän vastasi ryhmänsä kanssa kaupunkien vesikeruujärjestelmien suunnittelusta.

Vuonna 1981 Kone oy antoi Ahoselle tehtäväksi rakentaa fosfaattikaivos Arushaan.

Hänellä yksin oli käytössä kuuden huoneen ja keittiön omakotitalo, oma palveluskunta sekä kokki Kigomasta. Henkivartijasta huolimatta Ahonen nukkui revolveri yöpöydällä. Talon puutarhassa grilli savusi jatkuvasti. Juhlia riitti, ja pian hänet tunnettiinkin Kigoman keisarina ja asuin­talo Arushan night clubina.

Sana Kigoman keisarista levisi kulovalkean tavoin, ja tutustut­tuaan Tansanian suomalaisyrityksiin Ahonen alkoi toimia myös monien yritysten konsulttina.

Kigoman keisarilla oli muhkeat blondiviikset, päässä cowboyhattu ja samaa tyyliä olevat saappaat. Usein kun hän riisui pikkutakkinsa, alta paljastui olan yli kulkeva panosvyö ammuksineen, ja kainalossa oli pistooli kotelossaan.

Vierasta hän tervehti esittäytyen: ”Olen Josti Ahonen. Kaikki paha, minkä olet minusta kuullut, on totta.”

Josti lähti suomalaisen porukan ja saksalaisen turistin kanssa savannille metsästämään. Kuljettajana toiminut Josti pysäytti auton olonsa keventämiseksi. Vieressä istunut saksalainen näpräsi asettaan sillä seurauksella, että se laukesi. Luoti sujahti ohi Jostin ja ratin välistä. Myöhemmin hän herraseurueessa huomauttikin, että vähällä oli, että ette joutuneet hautaamaan häntä Afrikan hiekkaan.

Suomalaisten vastaus oli, että ei sinua olisi kuopattu, vaan sinut olisi täytetty.

Josti Ahonen oli suorasukainen, sanavalmis väittelijä, jolla oli runsas tietomäärä maailman asioista. Tansanialaiset arvostivat Kigoman keisaria. Työssään hän oli määrätietoinen ja luja. Hän oli myös empaattinen ja hyvä kuuntelija.

Kun Tansanian ulkoministeri vieraili Suomessa 2000-luvulla, hän järjesti Kalastajatorpalla juhlat kehitysyhteistyön parissa työskenteleville, ulkoministe­riön virkamiehille ja yleensä Tansanian ystäville. Kutsulistan valmistuttua sitä näytettiin ulkoministerille. Tämä totesi, että muuten lista on ok, mutta kysyi: ”Where is Mr. Ahonen?”

Josti Ahonen alias Kigoman keisari haettiin paikalle.

Kari Varvikko

Kirjoittaja on Josti Ahosen serkku.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet