Muistot

Ilkka Ruoppila 1942–2020

Varatuomari

Varatuomari Ilkka Ruoppila kuoli vaikeaan sairauteen Lahdessa 16. tammikuuta 2020. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Helsingissä 2. lokakuuta 1942.

Ylioppilaaksi Ruoppila valmistui Helsingin ”Ressusta” vuonna 1961, oikeustieteen kandidaa­tiksi Helsingin yliopistosta 1966 ja varatuomariksi 1969, auskultoituaan Toijalan tuomiokunnassa.

Ruoppila täydensi opintojaan London School of Economics and Political Sciences -yliopistossa, jossa hän suoritti 1976 sosiaalipolitiikkaa ja terveyden taloustiedettä yhdistelleen maisteritutkinnon.

Opiskeluaikanaan Ruoppila toimi tarmokkaasti oikeustieteen ylioppilaiden Pykälä ry:n hallituksen varapuheenjohtajana ja vaikutti merkittävästi sekä opintouudistuksessa että Pykälän ensimmäisen oman tilan hankinnassa. Vuonna 1967 hän suoritti RUK:n toimien sen oppilaskunnan puheenjohtajana.

Ruoppila aloitti työuransa opiskelujen ohella Eläkevakuutusyhtiö Kalervon palveluksessa 1963.

Tätä seurasivat tehtävät ­Oppikoulun opettajien etujärjestön lakimiehenä, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerinä, Suomen lääkäriliiton lainoppineena sihteerinä, lääkintöhallituksen toimistopäällikkönä ja lopuksi Kansaneläkelaitoksen Etelä-Suomen aluejohtajana Lahdessa vuosina 1978–2004, mistä hän siirtyi eläkkeelle.

Kelan toiminta-ala laajeni ja muuttui yhteiskunnan kehit­tyessä. Maan suurimman sosiaalivakuutusalueen johtaminen vaati sekä hallinnon, henkilöstötyön että digitaalisten työmenetelmien jatkuvaa uudistamista. Ruoppila toimi myös useissa Kelan keskushallinnon toimikunnissa alueiden äänenä.

Ruoppilan yhteiskunnallinen toiminta jatkui aktiivisena eläkevuosiin asti. Lukuisiin valtakunnallisiin, alueellisiin ja kunnallisiin luottamustehtäviin sisältyi paljon kulttuuri-, sivistys- ja sosiaalialan toimintaa. Hän toimi esimerkiksi Lahden Läntisessä SDP-yhdistyksessä ja oli hallituksen jäsen muun muassa Harjulan setlementtiyhdistyksessä, Lahden radio- ja tv-museossa ja Lahden kansanopistossa, joista viimeisessä puheenjohtajana 2008–2014.

Ilkka Ruoppilalle rakkaita harrastuksia olivat taiteen seuraaminen, erityisesti kuvataiteet ja musiikki laaja-alaisesti, sekä matkailu.

Arja-puolison kanssa tulivat tutuiksi monet maailman kolkat Amerikasta Aasiaan ja läpi Euroopan Huippuvuorille asti. Poikansa Sampon kanssa Ilkka teki lukuisia laskettelumatkoja alppimaisemiin ja Lappiin.

Kesiin kuuluivat Lammilla ­sijaitsevan perintömökin vaaliminen, isältä jo lapsena opittu verkkokalastus, ravustus sekä suvun ja ystävien iloiset kalastus- ja saunomistapaamiset.

Ystävyyssuhteet olivat Ilkalle tärkeitä, ja hänellä oli monia ystäviä jo koulu- ja opiskeluajoilta.

Yhteiskunnallisesti valppaana ihmisenä hän oli aina valmis keskustelemaan, kuuntelemaan ja auttamaan ystäviä ja tuttavia. Hänen myötätuntonsa oli ymmärrystä ja tukea tarvitsevan puolella.

Ville Marjomäki

Timo Kivi-Koskinen

Sampo Ruoppila

Kirjoittajat ovat Ilkka Ruoppilan ystäviä ja poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet