Muistot

Dan Weissenberg 1936–2020

Merenkulkija

Merenkulkija, laivanrakentaja ja merikirjailija Dan Weissenberg kuoli 7. tammikuuta 2020 Göteborgissa. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Kemiössä Turunmaan saaristossa 14. huhtikuuta 1936. Suurimman osan elämästään Weissenberg eli ja työskenteli Göteborgissa.

Meren äärellä kasvanutta laivat vetivät puoleensa jo poikavuosina. Asevelvollisuuden jälkeen Weissenberg jatkoi merisotakoulussa ja siirtyi siviilipuolelle kauppalaivastoon. Hän kulki vuosia perämiehenä maailman merillä, kunnes rantautui Göteborgiin vuonna 1963. Syy oli vanha tuttu, rakkaus.

Weissenberg teki töitä Göteborgin suurilla telakoilla, opiskeli välillä lehtimieheksi ja alkoi kirjoittaa Göteborgs Handels- och Sjöfartstidningeniin. Kun lehti lopahti päivälehtenä vuonna 1973, Weissenberg palasi telakoille reppufirmojen palvelukseen.

1960- ja 1970-luvuilla Göteborgissa oli useita telakkatyöläisten suosimia kuppiloita, muun muassa Sven Duva, Lotta Svärd ja Japan, jotka toimivat myös epävirallisina työnvälityksinä. Niistä Weissenberg haki reppufirmoille usein suomalaisia telakkatyöläisiä kiireellisiin töihin. Työmiesten nimet piti kirjoittaa nimilistaan, ja Weissenbergin kertoman mukaan joskus nimilista oli täynnä Suomen hallituksen ministerien nimiä. Kerran listalla oli koko Ivalon kunnanvaltuusto.

Weissenberg oli töissä telakoilla viitisentoista vuotta, ja opiskeli sinä aikana Göteborgin ja Linköpingin yliopistoissa, suoritti filosofian kandidaatin ja opettajan pätevyydet. 1980-luvulla hän oli perustamassa Göteborgin suomalaista kansankorkeakoulua ja toimi koulun opettajana.

Dan weissenberg kirjoitti kymmenkunta kirjaa, useimmat meriaiheisia. Niistä mainittakoon Nordsjöns kokbok (Pohjanmeren keittokirja), Bogsvall (Keulakuohuja) ja 2007 ilmestynyt kirja ahvenanmaalaisesta purjelaivasta, 4-mastoparkista Herzogin Ceciliesta, joka upposi Englannin rannikolla 1936. Herzogin Ceciliesta hän kirjoitti myös erityisen juhlakirjan.

Danin lähipiiriin kuuluivat vaimo Aja Eriksson sekä lapset perheineen.

Ari Setälä

Inkeri Lamér

Juhamatti Pelkonen


Kirjoittajat ovat Dan Weissenbergin ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet