Muistot

Mirja Mäntynen 1945–2020

Toimittaja

Toimittaja Mirja Mäntynen (o.s. Hällström) kuoli 74-vuotiaana Helsingissä 25. tammikuuta 2020.

Hän oli syntynyt Toivakassa 19. syyskuuta 1945.

Mäntynen aloitti pitkän toimittajauransa jo lukioiässä 1960-luvulla vanhempiensa mainostoimiston julkaisemassa kaupunkilehti Joensuulaisessa keskittyen tuolloin lähinnä kulttuurielämän tapahtumiin.

Siirryttyään 1970-luvun alussa Helsinkiin hän työskenteli aluksi toimittajana Sanoma oy:n Viikkosanomissa, mutta pian hänet kutsuttiin vastaamaan Mainosuutisten sisällön toimittamisesta.

Sitä seurasivat työrupeamat paino- ja kirjankustannusalan markkinointitehtävissä Karprintin sekä Gummeruksen palveluksessa.

Mäntysen pitkäkestoisimmaksi työtehtäväksi muodostui kolme vuosikymmentä kestänyt uurastus Graafisen Teollisuuden etujärjestössä Painomaailma-lehden toimitussihteerinä.

Noiden vuosikymmenten ­aikana hän vaikutti merkittävästi lehden kansainvälisestikin laadukkaalla sisällöllä alan suuren teknologisen murroksen onnistumiseen Suomessa.

Mainonnan ammattilaisena hänen monipuolisuutensa, yrittäjätaustansa, laaja kontaktiverkostonsa ja ahkeruutensa mahdollistivat lehden ilmoitustulojen varmistamisen toimitustyön ohella.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 2007 Mäntynen kouluttautui vammaisten tukihenkilöksi ja omistautui vapaaehtoistoimintaan Aivoliiton kenttätyössä afaatikkojen parissa.

Hän oli aktiivisesti mukana myös eläkeläisjärjestö EKL:n Roihuvuoren osaston toiminnassa.

Mirja elää hänet tunteneiden muistoissa rohkeana, aktiivisena ja värikkäänä kertojana, joka kykeni kyseenalaistamaan asioita ja tarttumaan korjaaviin toimiin ripeästi.

Teatterin ystävänä hän näki tarkasti myös yhteiskuntaelämämme tragikoomisia piirteitä eikä jättänyt havaintojaan vain omaksi ”ilokseen”.

Hyvä huumorintaju auttoi häntä läpi elämän kunnes sairaus voitti. Hän menehtyi syövän uuvuttamana ja hänet haudattiin hiljaisuudessa.

Eric Hällström

Kirjoittaja on Mirja Mäntysen veli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet