Muistot

Cavan Grogan 1949–2020

Rockabilly-laulaja

Brittiläinen rockabilly-laulaja Cavan Grogan kuoli yllättäen 15. helmikuuta 2020 kotonaan Walesissa. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Leicesterissä Englannissa 18. helmikuuta 1949.

Cavan Grogan tuli vaatimattomista oloista. Kun Grogan oli nuori, perhe muutti vanhempien työn perässä Walesin Newportiin jättimäiselle asuntoautoalueelle, joka oli tarkoitettu paikallisen putkistotehtaan työntekijöille. Työllistymiskeinot ­alueen nuorille olivat 1960-luvun Englannissa vähäiset: rikollisuus tai hakeutuminen sekatyömieheksi rakennuksille.

Grogan valitsi jälkimmäisen, mutta myös paikallinen teddyboy-yhteisö veti häntä puoleensa. Nämä olivat kiinnostuneita samasta asiasta kuin hänkin: ­alkuperäisestä amerikkalaisesta rock’n’rollista ja enenevissä määrin sen alkukantaisimmasta muodosta, rockabillystä.

Grogan perusti ensimmäisen yhtyeensä vuonna 1964. Count Dracula & The Vampires -yh­tyeessä olivat mukana jo seuraavan vuosikymmenen Cavan-soundin arkkitehdit, kitaristit Lyndon Needs ja Terry Walley.

Kun basisti Don Kinsella ja rumpali Mike Coffey liittyivät yhtyeeseen, siitä muodostui Crazy Cavan and the Rhythm Rockers vuonna 1970.

Yhtyeen tanakka, yksinkertainen ja rujo soundi vetosi Walesin teddyboy-yhteisön ulkopuolellakin. Elämäkerrassaan mm. tuleva The Clash -solisti Joe Strummer kuvaili, kuinka ”1970-luvun alussa usein liftattiin paikalle, jos Crazy Cavan esiintyi jossain lähistöllä, koska kunnon rockia kuuli siihen aikaan niin harvoin missään.”

Crazy Cavanin soundin saaman nimityksen – ”crazy rhythm” – mukaan bändi nimesi myös oman levy-yhtiönsä Crazy Rhythmin, jolla julkaisi vuonna 1973 debyyttisinglensä Teddy Boy Boogie / Bop Little Baby.

Crazy Cavan oli ensimmäinen yhtye, joka ryhtyi omilla kappaleillaan sanoittamaan alunperin jo 1950-luvun alkupuolella Englannissa kehittyneen teddyboy-alakulttuurin tyyliä ja elämän­tapaa. Debyyttisinglen Teddy Boy Boogie / Bop Little Baby lisäksi sen tunnuskappaleiksi nousivat muun muassa sellaiset Cavanin kappaleet kuin Teddy Boy ­Rock’n’Roll ja Teddy Jive.

Kun aikakauden suomalaiset pop-vaikuttajat, Suosikki-lehden päätoimittaja Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen ja Teddy & The Tigers -yhtyeen manageri Kari Heimonen näkivät Crazy Cavanin keikalla Englannissa 1970-luvun lopussa, ei kestänyt kauaa, kun bändi tuotiin ensimmäiselle keikalleen Suomeen, Helsingin Tavastialle heinäkuussa 1980.

Tällöin Cavan oli jo neljä albumia julkaissut ahavoitunut aikamiesten ammattilaisbändi.

Brittiläisen popin valtavirrasta käsin katsottuna Cavan oli kuitenkin syvällä marginaalissa: uuden levyn ilmestyminen kuitattiin NME:n kaltaisissa suurissa viikkopop-lehdissä vaatimattomasti yhden palstan maininnalla.

Kutsuja television suosittuihin pop-ohjelmiin ei juurikaan kuulunut, toisin kuin samoista lähteistä ammentaneille aikalaisille Matchboxille ja Shakin’ Stevensille. Näiden tulkinnat rockabillystä olivatkin huomattavasti Cavania pehmeämpiä ja pop-ystävällisempiä.

Suomessa yli kolmekymppiset rockabilly-roikaleet taipuivat kuin ihmeen kaupalla ihailluiksi teini-idoleiksi, ja hetken ajan yhtyeen levyjä myytiin meillä kuin näkkileipää.

Neljännellä albumillaan Still Crazy Cavan sai uransa ensimmäisen ja ainoa kultalevyn – Suomesta. Levyn avaavan Rocka­billy Rules OK -hittikappaleen nimi ilmestyi alikulkutunneleihin ja farkkuliivien selkämyksiin eri puolilla Suomea ja yhdisti taajamien nahkatakkiset pikkukovikset yhteisen sotahuudon taakse.

Crazy Cavan katosi valtavirran julkisuudesta 1980-luvun alun jälkeen, mutta yhtye säilyi niin Suomessa kuin muualla Euroopassa rockabilly-yhteisön arvostamana pioneerina. Erityisen suurta suosiota Cavan nautti 1980-luvulla Ranskassa.

Suomeen Crazy Cavan palasi ­rockabilly-villityksen jälkeen ensimmäisen kerran vuonna 1989 ja keikkaili täällä sen jälkeen aktiivisesti, aina loppuunmyydyissä paikoissa ja vastaanottavaiselle yleisölle.

Teddyboy-kulttuurin 1970-lukuinen versio muistetaan myös fyysiseksi yltäneistä kähinöistään samaan aikaan nousseen punk-liikkeen kanssa.

Crazy Cavan julkaisi urallaan kolmetoista studioalbumia. Suomen ja Cavanin katkeamattomasta siteestä kertoo, että vuoden 2012 albumista Rollin’n’ Rockin julkaistiin vinyyliversio ainoastaan Suomessa.

Crazy Cavan esiintyi Suomessa viimeisen kerran viime joulukuussa Vantaan Tikkurilan Shamrockissa. Seuraavat esiintymiset Suomeen oli jo sovittuna ensi kesäkuulle. Yhtye oli buukattu myös Finlandia-taloon Stray Cats -basisti Lee Rockerin lämmittelijäksi ensi marraskuussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet