Muistot

Teuvo Kaikkonen 1946–2019

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Teuvo Kaikkonen kuoli Espoossa 10. joulukuuta 2019 lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Vaasassa 9. helmikuuta 1946.

Kaikkonen kirjoitti ylioppilaaksi Vaasan yhteiskoulusta vuonna 1965 ja aloitti opintonsa Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä kemiantekniikan osastolla. Hän vaikutti opiskelijajärjestöissä toimien muun ­muassa Kemistikillan puheenjohtajana.

Reserviupseerikoulussa saadusta johtajakoulutuksesta ja elinikäisistä ystävyyssuhteista tuli merkityksellisiä tulevalle reservin yliluutnantille.

31-vuotiaana Kaikkonen siirtyi Rintekno oy:n projektipäällikön ja ympäristötekniikan asiantuntijan tehtävistä Helkama Kaapelin Hangon-tehtaan johtajaksi. Tämä vei hänet mukaan kansainväliseen yritystoimintaan ja kasvatti hänestä taitavan neuvottelijan ja pidetyn yritysjohtajan.

Vuonna 1987 Kaikkonen siirtyi toisen suomalaisen perheyrityksen eli Ahlström Kuitulasin kuitulasiliiketoiminnan ja Karhulan tehtaan johtajaksi.

Teollisuusjohtajana Kaikkonen kiinnostui laadunhallinnasta sekä johtamisen ja projekti­osaamisen tärkeydestä yrityksen menestyksen tekijöinä. Tämän innoittamana hän perusti vuonna 1994 oman konsultointiyrityksen, T. Kaikkonen oy:n. Sen rinnalle tuli kumppanuus Suomen Projekti-instituutti oy:n ja Business Excellence Finland oy:n kanssa, joiden kautta hän myös toimi konsultointi- ja koulutustehtävissä. Kaikkonen oli Suomen Laatupalkintokilpailun arvioijana yhteensä 18 kertaa.

Kaikkonen harrasti monenlaista järjestötyötä. Vuonna 2013 häntä pyydettiin reserviupseerikurssinsa 135 Lumimies-Snowman toiminnan vetäjäksi. Sen piiriin kuului viisivuotinen kokeilu Reserviupseerikoulussa: oppilaille tarjottiin mahdollisuus omien opiskelu- ja ammattisuunnitelmiensa selkiyttämiseen keskustelemalla kokeneiden ammattilaisten, mentorien, kanssa.

Kaikkonen oli naimisissa vaimonsa Tarun kanssa yli 50 vuotta ja oli rakastettu isä kahdelle lapselleen ja vaari viidelle lapsenlapselleen.

Perheen ja ystävien keskuudessa Kaikkosta arvostettiin. Hän oli työssään sinnikäs uurastaja ja aina valmis auttamaan muita. Hän oli mestarillinen verkostoituja, joka omasi laajan ja alati kasvavan ystävien ja tuttavien piirin. Illanistujaisten innokas laulaja löysi aina elämän parhaat puolet ja kieltäytyi murehtimasta menneitä.

Eläkepäiviä Kaikkonen ei juurikaan malttanut viettää, vaan työkeikat ja järjestötyö jatkuivat hänen loppukesällä ulkomailla saamaansa sairaskohtaukseen asti.

Jutta Kemppainen

Simo S. Salo


Kirjoittajat ovat Teuvo Kaikkosen tytär ja ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet