Muistot

Larry Tesler 1945–2020

Tietoteknologian kehittäjä

Tietoteknologian kehittäjä Larry Tesler kuoli 74-vuotiaana 17. helmikuuta 2020. Asiasta tiedotti Xerox-yhtiö, Teslerin entinen työnantaja. Kuolinsyytä tai -paikkaa ei kerrottu julkisuuteen. Tesler oli asunut San Franciscon tienoilla. Hän oli syntynyt New Yorkissa 24. huhtikuuta 1945.

Tesler ei ollut yhtä tunnettu kuin Steve Jobs tai Bill Gates, mutta useimmat tietokoneen käyttäjät ovat päivittäin tekemisissä hänen keksintöjensä kanssa. Hänen käsialaansa on muun muassa kopioi/liitä-toiminto.

Tesler halusi edistää tietokoneiden helppokäyttöisyyttä. Hänen sanotaan keksineen myös termin käyttäjäystävällinen.

Lawrence Gordon Tesler valmistui Bronxin tiedelukiosta 1961 ja opiskeli tietojenkäsittelytiedettä maineikkaassa Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Jo opiskeluaikoinaan hän alkoi tehdä ohjelmointitöitä.

Tuolloin Palo Alton puhelin­luettelosta ei löytynyt monta muuta ohjelmoijaa, joten Teslerillä riitti töitä. Palo Alto sijaitsee alueella, joka tunnetaan nyt Piilaaksona, teknologiakeskuksena.

Tesler opetti 1960-luvun lopulla vaihtoehtoisessa Midpeninsula Free Universityssä, joka sai alkunsa sananvapautta puolustavista ja Vietnamin sotaa vastustavista yliopistojen opiskelijaliikkeistä. Teslerin aiheita siellä oli muun muassa ”kuinka lopettaa IBM:n monopoli”.

Samoihin aikoihin Tesler työskenteli myös Stanfordin tekoälylaboratoriossa – vuosikymmeniä ennen alan nykyistä kasvua. Jo tuolloin Tesler halusi kehittää käyttäjille helppoja ohjelmia. Hän ymmärsi pian, ettei tekoäly kehittyisi käyttökelpoiseksi pitkään aikaan.

Tesler asui vähän aikaa Oregonissa Vietnam-veteraanien vaihtoehtoyhteisössä. Vuodesta 1973 alkaen hän kehitti Xeroxin PARC-tutkimuskeskuksessa muun muassa varhaisia graafisia käyttöliittymiä, kannettavia tietokoneita, tietokoneiden välisiä verkkoyhteyksiä ja tulostintekniikkaa.

Steve Jobs vaikuttui Teslerin osaamisesta vieraillessaan Xeroxilla 1979 ja kutsui hänet Applelle. Tesler työskenteli Applella eri hankkeissa vuoteen 1997. Sen jälkeen hän muun muassa kehitti Amazonin verkkokaupan käyttöliittymää.

Yhdysvalloissa monet teknologiajulkaisut muistuttivat, että ilman Teslerin työtä lukemattomien ihmisten työpäivä tieto­koneen ääressä sujuisi hankalammin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet