Muistot

Mikko Pekkala 1941–2020

Rakennusneuvos

Rakennusneuvos, diplomi-insinööri Mikko Pekkala kuoli Helsingissä vaikeaan sairauteen 3. helmikuuta 2020. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Kemissä 13. kesäkuuta 1941.

Mikko Pekkala syntyi tunnettuun pohjoissuomalaiseen rakentajasukuun. Jo isoisä oli arvostettu rakentajamestari ja isä perusti Rakennustuote oy:n Kemissä sodan jälkeen. Yrityksen toiminta laajeni nopeasti myös Helsinkiin, jonne Pekkalan perhe muutti Mikko Pekkalan ollessa lukioiässä.

Pekkala kirjoitti ylioppilaaksi Ressun lukiosta 1962. Siellä hänelle muodostui tärkeä hyvien ystävien joukko, joka piti yhteyttä läpi vuosien. Suoritet­tuaan varusmiespalvelun ja RUK:n Pekkala aloitti opiskelut Teknillisessä korkeakoulussa, josta hän valmistui diplomi-insinööriksi.

Ura alkoi VTT:n Rakennustalouden laboratoriossa. Tutkijanura sai kuitenkin jäädä, kun rakennusala vei Pekkalan mukaan suvun yrityksen toimintaan. Hän aloitti toimitusjohtajana vuonna 1982 Väinö-isän jäätyä eläkkeelle.

Rakennusalan kehittäminen oli Pekkalalle tärkeää. Hän vaikutti useissa alan järjestöissä, joista pisimpään Rakennusinsinööriurakoitsijoiden johtokunnassa ja sen puheenjohtajana. Hänet valittiin Rakennusteollisuuden keskusliiton hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 1999.

Pekkala oli keskeinen vaikuttaja oman alansa yhdistäjänä ja eheyttäjänä. Pekkalan kauden aikana syntyi Rakennusteollisuus RT ry, joka yhdisti kaksi liittoa – Rakennusteollisuuden keskusliiton ja Rakennustuote­teollisuuden – yhdeksi liitoksi.

Pekkala toi vahvasti esiin rakentajien näkökantoja myös Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton edustajistossa, hallituksessa ja työvaliokunnassa. Neuvottelijana hänet tunnettiin rauhallisena ja kärsivällisenä ihmisenä, jolle yhteisen näkemyksen löytäminen oli tärkeää.

Myös seuraavan sukupolven rakentajien ja rakentamisen kehittäminen oli lähellä hänen sydäntään. Hän toimi vuosia Tampereen teknillisen korkeakoulun sivutoimisena alan erikoisopettajana.

Tasavallan presidentti myönsi Pekkalalle rakennusneuvoksen arvonimen 1995 ja Suomen Leijonan komentajamerkin vuonna 2011.

Pekkala tapasi tulevan vaimonsa Marjatan jo vuonna 1962 yhteisten ystävien kautta. Sairaanhoitajan ja diplomi-insinöörin avioliitosta tuli hyvin onnellinen, ja he olivat naimisissa yli 53 vuotta. Perhe oli Pekkalalle tärkeä ja läheinen. Hänellä oli kolme tytärtä ja neljä lastenlasta.

Eläkkeelle siirryttyään vuonna 2008 Pekkalalla oli entistä enemmän aikaa rakkaille harrastuksilleen: historialle, tähtitieteelle ja kaupunkimatkailulle. Erityisesti Rooma tuli vuosien aikana tärkeäksi matkakohteeksi. Vapaa-ajan lisääntyessä myös Vihdin kesämökin metsätöissä näkyi entistä useammin ahkera isäntämies moottorisahan kanssa harvennustöissä.

Essi Pekkala-Jokinen

Martti Raikamo

Kirjoittajat ovat Mikko Pekkalan tytär ja pitkäaikainen ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet