Muistot

Matti Wirmaneva 1946–2019

Elektroniikkainsinööri

Elektroniikkainsinööri, hiven­ravintoterapeutti Matti Wirmaneva (ent. Pöhö) kuoli Järvenpäässä 24. elokuuta 2019 pitkällisen sairauden murtamana.

Hän oli 73-vuotias, syntynyt Urjalassa 27. helmikuuta 1946.

Wirmaneva opiskeli nuoruudessaan elektroniikkainsinööriksi ja perusti kaksi alan yritystä. Yritykset jäivät 1980-luvulla, kun hän kiinnostui luonnonlääketieteestä.

Hän tutki alaa laajasti, kävi kursseilla ja viihtyi divareissa ja antikvariaateissa alan kirjallisuuteen uppoutuneena.

Wirmaneva vahvisti tietotai­toaan aloittamalla lääketieteen opinnot Tarton yliopistossa vuonna 1995, mutta opinnot keskeytyivät hänen kieltäydyt­tyään maksamasta ulkomaalai­sille opiskelijoille määrättyjä lukukausimaksuja.

Kotimaahan palattuaan Wirmaneva perusti luonnonlääketieteenopiston ja antioksidanttiklinikan Järvenpäähän. Hän koulutti hivenravintoterapeutteja ja piti itse samalla vastaan­ottoa. Hän antoi kaikkensa työlleen ja oli asiakkaidensa tavoitettavissa lähes kellon ympäri.

Wirmaneva toimi luennoitsijana ja kirjoitti lukuisia alan artikkeleita. Hän oli mukana ­usean luonnonlääketieteen yhdistyksen toiminnassa.

Matti Wirmaneva oli syvästi kiinnostunut ravinnon merkityksestä terveydelle ja sairauksien syntyyn.

Ravintokeskustelussa kiinnitetään paljon huomiota energia­ravintoaineiden (rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit) keskinäisiin suhteisiin, mutta Wirmanevan mielenkiinto kohdistui mikroravintoaineiden ja ennen kaikkea kivennäis- ja hivenalkuaineiden sekä vitamiinien merkitykseen.

Hän jaksoi syventyä tieteellisiin tutkimuksiin ja ammensi niistä tietoja, joita sovelsi omassa neuvontatyössään ja kouluttaessaan luontaisterapeutteja.

Wirmaneva toimi Sähköherkät ry:n puheenjohtajana vuosina 2000–2006 ja hallituksen jäsenenä vuoteen 2015 asti. Puheenjohtajakaudellaan hän laajensi toimintaa pienestä tukiyhdistyksestä yhteiskuntaan osallistuvaksi järjestöksi, joka pian noteerattiin mediassa.

Tv-ohjelmia, radiohaastatteluja ja lehtiartikkeleita alkoi syntyä, ja aktiivinen yhdistys hyödynsi Wirmanevan tekniikan ja lääketieteen asiantuntemusta.

Matti oli hauska seuramies ja hyvä kuuntelija. Hänellä oli tarkka sävelkorva, ja hän oli taitava piirtäjä.

Matti oli naimisissa kolmesti, ja hänellä on lapsia kahdesta liitosta. Isänä hän oli pohdiskeleva ja usein poissaoleva. Hajamielinen professori, joka muistaessaan lapsensa syntymäpäivän lauloi onnittelulaulun.

Kirkkoon liityttyään 2000-luvulla hän lauloi tovin Järvenpään seurakunnan kuorossa ja kävi rukouspiirissä. Hän uskoi, että aina on toivoa.

Antero Koponen

Erja Tamminen

Liisa-Lotta Ylinen


Kirjoittajat ovat Matti Wirmanevan ystäviä ja tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet