Muistot

Pekka Saarnio 1945–2020

Toimittaja, kansanedustaja

Toimittaja, kansanedustaja Pekka Saarnio kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 23. helmikuuta 2020 Helsingissä. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Helsingissä 15. toukokuuta 1945.

Saarnio varttui Alppilan duunarikulmilla, Porvoonkatu 27:ssä. Hänen äitinsä elätti perheen eri työläisammateissa, sillä isä oli kuollut varhain työ­tapaturmassa. Nuorukainen kirjoitti 1965 ylioppilaaksi Alppilan yhteislyseosta.

Vasemmistoliike imaisi Saar­nion. Hän valikoitui vuonna 1966 päätoimittajaksi demo­kraattisen nuorisoliiton Sdnl:n radikaalihenkiseen Terä-lehteen, joka kokosi tasokkaita avustajia Saarikoskesta Salamaan, Ruuthista Sinkkoseen. Saarniosta tuli toimittaja loppu­iäkseen.

Sdnl:ää hän johti raaimman sisäisen taistelun ajan, 1970– 1976. Kommunisteihin liittymättä sosialisti Saarnio oli varmistamassa liiton pysymistä Skdl:n enemmistöläisillä. Kovin koitos oli vuoden 1973 Kuopion liittokokous, jossa yli tuhat nuorta valitsi Saarnion edelleen johtoon. Taistolaiset jäivät pysyvästi kakkoseksi.

Nkp:n nuorisojohtajiin, kuten tulevaan vallankaappaaja Gennadi Janajeviin, Saarnio piti selkeän raon. Neuvotteli kyllä loputtomiin, väliin ääntäänkin korottaen, mutta ei alistunut painostukselle.

Saarnio valittiin vuonna 1968, 23-vuotiaana, Helsingin valtuustoon. Liki ensitöikseen hän oli äänestämässä metron rakentamisen puolesta. Valtuutettuna hän istui kaikkiaan yli 40 vuoden ajan, kuudella eri vuosikymmenellä. Keväällä 2017 ei sairastelu enää sallinut ehdokkuutta.

Valtuustotyö oli Saarniota omimmillaan. Joustava ote teki hänet hyvällä tavalla kaikkien kaveriksi, jonka neuvonpidoissa antamaan sanaan voi luottaa.

Valtuustoryhmää hän johti pitkään, ja kaupunginhallituksessa hän oli 1980–1984.

Saarnio sai tahran ns. Naurissaaren jutusta. Hän otti 1984 Rakennus-Ruola oy:ltä vastaan 30 000 markkaa, kun yhtiö halusi Naurissaareen toimisto­rakentamiselle sopivan kaavan.

Saarnio yhdessä toisen valtuutetun kanssa piilotti rahat aikoen laittaa ne Skdl:n vaalikassaan, mutta ilmianto ja rikostutkinta tuli väliin. Saarnio sai 11 kuukautta ehdollista vankeutta ja sakot, ja potkut valtuustosta.

Saarnio suoraan myönsi ajattelemattomuutensa, mistä vakiintui kutsumanimi ”Reilu-Pekka”. Valtuustoon hän palasi 1989.

Vasemmistoliiton kansanedustajana Saarnio oli vuodet 1996–1999 – nousten mepiksi siirtyneen Outi Ojalan tilalle varapaikalta. Jakso jäi vain epi­sodiksi.

Pisimmän palkkatyöuran, kolmisenkymmentä vuotta, Saarnio teki Liikenneturvassa. Hän toimi julkaisupäällikkönä ja yhdistyksen lehden toimitus­sihteerinä.

Useista luottamustehtävistään mieluisimpina hän piti puheenjohtajuutta Helsingin Kullervossa ja Yleisessä Lehtimiesliitossa.

Politiikassa Saarnio ajoi konkreettisia tuloksia, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. ”Yksinhuoltajalesken poikana uskon, että tunnen köyhemmän kansan olosuhteet hyvin”, hän taannoin luonnehti.

Ihmisenä hänestä heijastui paitsi läsnäoloa ja karismaa myös syvältä kuplivaa huumoria.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet