Muistot    |   Muistokirjoitus

Lauri Katajisto 1935–2020

Kirvesmies

Kirvesmies Lauri Johannes (Lasse) Katajisto kuoli Heinolassa 2. maaliskuuta 2020 84-vuotiaana. Hän oli syntynyt Heinolan Taipaleen kylällä 31. joulukuuta 1935.Katajisto kävi kansakoulun Taipaleella. Maailmankuvaa muokkasivat Kalle-isän laajat sotakokemukset. Lassen ikäpolven kasvatusmenetelmistä päällimmäinen oli työnteko. Kallen rintamamiestilalla se oli välttämättömyys.

Eväitä Katajistolla olisi varmasti ollut myös jatko-opintoihin. Hän oli kuitenkin myös kätevä käsistään. Hän veisti nuorena kauhoja. Myös hirsisalvosten teko ja veneiden veistäminen onnistui varhain. Hän oli nuoresta pitäen arvostettu monitaituri, jota usein pyydettiin kylälle auttamaan.

Seitsemän vuoden mittainen kihlaus Annelin kanssa ei johtanut avioon. Työn perässä Katajisto lähti Helsinkiin. Viikot paiskittiin töitä, viikonlopuiksi palattiin Taipaleelle. Katajisto oli rakennustyömailla lähes koko elämänsä. Palkki oy:ssä hän viihtyi hyvin. Vielä eläkepäivilläkin Palkin työtakki kelpasi asusteeksi.

Viimeisinä työvuosinaan hän korjasi Helsingin koulujen ovia. Harvassa ovat ne tekijät, jotka niin nopeasti tietävät, miten saranaa pitää vääntää, jotta ovi toimisi.

Kuluneessa ruskeassa nahkasalkussa kulki kirvesmiehen työvälineet: vasara, taltta, mittatikku, kynä, viila ja saha; työkalut, joilla Katajisto hankki elantonsa. Samoilla välineillä rakennettiin Suomi sotavuosien jälkeen.

katajiston elämästä tuli yksinäisen miehen elämä. Kavereita toki oli, mutta kovin moni ei hänen läheisyyteensä päässyt. Dramatiikkaa hänen elämässään riitti.

1970-luvulla Ilta-Sanomat kertoi lööpissään työmiehestä, joka aamulla kiipesi kerrostalon katolle, liukastui, putosi ja katosi. Uusi peltikatto oli aamukasteesta liukas. Se oli Lasse. Onnekseen hän rasahti poistettujen peltien kasaan, pellit vaimensivat iskun ja henki säilyi. Hän poistui paikalta.

Viikon kuluttua hän hakeutui lääkäriin. Seuraavat kymmenen viikkoa hän kantoi niskatukea ja oli ihan oikeasti sairauslomalla.

Alkoholi oli keskeinen osa Katajiston elämää. Sitä hän nautti ravintola Töölössä, kotisaunassa, komennuksilla ja joskus myös työmailla. Moni hänen vakiokaskuistaan liittyi alkoholiin.

Hän oli ostanut perjantaipullonsa ja oli juuri saamaisillaan vaihtorahansa myyjältä. Tähän aikaan Alko myi tuotteitaan tiskin yli. Myyjä töksäyttää, että ”tehän olette humalassa”. Lasselle hyvin tyypillinen vastaus kuului: ”Kyllä, ja kohta ollaan lisää.”

Lasse katajisto teki täyden päivätyön. Jäätyään eläkkeelle hän asettui vanhempiensa tilalle ja muutti lopulta elämän tosi­asioiden pakottamana palvelu­asuntoon Heinolaan.

Lasse raivasi oman elämänsä rajapyykit niin laajalle kuin vain oli mahdollista. Monessa suhteessa hän oli suvun henkinen johtaja. Läheisimpiä Lasselle olivat sisarukset Maija-Liisa, Annikki, Marjatta ja Helena.

Erik Erroll

Kari Hyytiä

Kirsti Jylhä


Kirjoittajat ovat Lauri Katajiston sisarenpoikia ja sisarentytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet