Muistot    |   Muistokirjoitus

Kenny Rogers 1938–2020

Viihdeartisti

Yhdysvaltalainen viihdeartisti Kenny Rogers kuoli 20. maaliskuuta 2020 kotonaan Sandy Springsissä, Georgiassa luonnollisiksi mainituista syistä.

Hän oli 81-vuotias, syntynyt Texasin Houstonissa 21. elokuuta 1938.

Kenneth Ray Rogers varttui köyhässä kahdeksanlapsisessa perheessä. Hän oli sukunsa ensimmäinen high schoolista valmistunut, jota kuitenkin jo nuoresta kutsui laulajan tie. Paikallisen menestyksen ensimakuja hän maisteli doowop-lauluyh­tyeen riveissä, ja vielä teini-ikäisenä Rogers pyydettiin soittamaan bassoa yliopistopiirien jazztrioon The Bobby Doyle Three.

1960-luku toi muassaan folkin ja rockin, ja seuraavina vuosikymmeninä Rogers nautti suurta menestystä kantrilaulajana.

Hän sai kolmattakymmentä listaykkössingleä, kolme Grammyä ja lukuisia muita palkintoja, ja hänen levyjensä kokonaismyynnin arvellaan ylittävän sadan miljoonan kappaleen rajan.

Rogers tulkitsi käheällä soinnikkaalla äänellä tunteellisia tarinalauluja, jotka edustivat musiikkityylien rajoja ylittävää aikuisen viihteellistä popkantria.

Yksi tärkeimmistä työkumppaneista oli tuottaja-kirjoittaja Lionel Richie, jonka hyväntekeväisyysprojektissa We Are the World hän myös esiintyi. Rogersin lukuisiin duettopartnereihin kuuluivat mm. Dolly Parton, Sheena Easton ja Anne Murray.

Harmaahapsisen pikkutakkilaulajan sovinnaisen siisti salonkikantri soveltui konserttisaleihin ja yökerhoihin. Kun Kenny Rogers konsertoi Suomessa, yhtyeen sointia dominoivat kahden kosketinsoittajan digitaaliset äänimatot; kantrille alkujaan ominaisia kielisoittimia ei käytetty kuin nimeksi.

Ensimmäiset kansalliset hittinsä Rogers sai 1960-luvulla The First Edition -yhtyeen keula­kuvana. Jos ristiriitaisesti tulkittu huumeralli Just Dropped In yritettiin myöhemmin unohtaa, niin Ruby, Don’t Take Your Love to Town, jossa halvaantunut sotaveteraani haluaisi ampua uskottoman vaimonsa, viitoitti tulevaa kantrilinjaa.

Niin ikään uskottomuusaiheinen Lucille (1977) toi Rogersille hänen ensimmäisen kantrilistaykkösensä. Korttipelikappaleesta The Gambler (1978) muodostui Rogersin uran tunnuslaulu. Sen pohjalta tehtiin jatko-osiakin saanut tv-elokuva, jossa laulaja näytteli ja jonka nimihahmoa hän omi lavapersoonakseen.

Rogers harrasti sisustamista, ja valokuvaajana häneltä ilmestyi useita kirjoja. Tulojaan laulaja sijoitti menestyksekkäästi liike-elämään.

Kenny Rogers avioitui viisi kertaa. Hänen viidestä lapsestaan viimeisimmät, kaksos­pojat, ovat vielä teini-ikäisiä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet