Muistot    |   Muistokirjoitus

Albert Uderzo 1927–2020

Sarjakuvapiirtäjä

Sarjakuvapiirtäjä Albert Uderzo kuoli 24. maaliskuuta 2020 sydänkohtaukseen kotonaan Pariisin esikaupungissa Neuilly-sur-Seinessa. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Fismesissä 25. huhtikuuta 1927.

Syntyessään Alberto Aleandro Uderzolla oli kuusi sormea kummassakin kädessä. Vanhemmat olivat italialaisia maahanmuuttajia. Uderzo varttui Pariisissa. Ranskan kansalainen hänestä tuli 1934.

Pikku Albert haaveili ensin klovnin ja sitten lentokoneinsinöörin urasta. Koulussa hän pärjäsi vain piirtämisessä. Vasta 11–12-vuotiaana huomattiin, että hän oli värisokea. Siitä huolimatta Uderzo päätyi piirtäjäksi.

Uderzon ensimmäisiä sarjakuvia julkaistiin OK-lehdessä vuonna 1946. Vuonna 1949 hän alkoi piirtää France Dimanche -viikkolehteen.

Suuri käänne Uderzon uralla oli käsikirjoittajanero René Goscinnyn tapaaminen vuonna 1951. Heidän varhaisia yhteistöitään olivat sarjakuvat Joonatan Pistooli ja Umpah-pah. Asterixin he loivat vuonna 1959 Pilote-lehteen, jota olivat perustamassa.

Uderzo piirsi urallaan muitakin sarjakuvia, muun muassa ­Jean-Michel Charlier’n kirjoittamaa ilmailuseikkailua Haikaralaivue. Mutta mikään ei vetänyt vertoja Asterixille. Koko ranskalaisessa sarjakuvassa juuri mikään ei ole pärjännyt sille.

Ensimmäinen albumi Asterix gallialainen ilmestyi vuonna 1961. Sen jälkeen niitä on myyty arviolta 370 miljoonaa ympäri maailmaa. Kaupallinen menestys on laajennut elokuviin ja omaan huvipuistoon.

Kaiken pohjana olivat Goscinnyn ja Uderzon sarjakuvat. He tekivät yhdessä 23 Asterix-albumia. Ehkä huikein kausi osui 1970-luvun alkuun. Kahdessa vuodessa ilmestyivät Asterix ja riidankylväjä, Asterix ja alppikukka ja Jumaltenrannan nousu ja tuho.

Parhaissa Asterixeissa riittää tasoja niin lapsille kuin aikuisille. Tarinoiden asteikko ulottui tilannekomiikasta yhteiskuntasatiiriin. Kaupan päälle tuli vielä historiaa ja maantiedettä. Ei haitannut, jos joku taso meni ohi. Muut tehosivat.

Juuri eri ikä- ja lukijaryhmiin vetoaminen oli klassisen ranskalaisbelgialaisen sarjakuvan menestyksen kivijalka. Klassikoiden varassa myyntiluvut lepäävät pitkälti vieläkin.

Asterix oli siinä lajissa omaa luokkaansa niin taiteellisesti kuin kaupallisesti.

Uderzo jatkoi Asterixien tekemistä sen jälkeen, kun Goscinny kuoli vuonna 1977. Hän teki vielä yhdeksän albumia. Uderzo vetäytyi eläkkeelle vuonna 2011. Sen jälkeen muut ovat jatkaneet Asterixia.

Hahmoista Asterix oli Goscinnyn luomus mutta Obelix Uderzon. Gallialaisten voittamaton kylä sijaitsi Bretagnessa, ja Uderzo on kertonut, että häntä innoittivat muistot sota-ajalta. Välillä hän pakeni Pariisista sinne isoveljensä kanssa, pois natsimiehityksen ilmapiiristä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi