Muistot    |   Muistokirjoitus

Terrence McNally 1938–2020

Näytelmäkirjailija

Yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija Terrence McNally kuoli koronavirustartunnan seurauksena Sarasotassa Floridassa 24. maaliskuuta 2020.

Hän oli 81-vuotias, syntynyt Sankt Petersburgissa Floridassa 3. marraskuuta 1938. Hän oli sairastanut vakavasti pitkään.

McNallyn ura näytelmien kirjoittajana kesti yli kuusi vuosikymmentä.

Näytelmiä syntyi useita kymmeniä, ja usein McNally käsitteli homoseksuaalisuuden teemaa kuten näytelmässä The Ritz, josta valmistui myös elokuva, suomeksi nimellä Remuhotelli (1976).

McNallyn käsikirjoittama oli myös elokuva Frankie & Johnny vuodelta 1991, jossa päärooleissa nähtiin Michelle Pfeiffer ja Al Pacino. Sekin perustui alun perin McNallyn kirjoittamaan näytelmään.

Teatteria Terrence McNally kuitenkin piti aina tärkeämpänä kuin elokuvaa. Hänen ensimmäinen Broadway-näytelmänsä And Things That Go Bump in the Night tuli ensi-iltaan vuonna 1965. Se sai murskakritiikit, ja sen näytökset lopetettiin muutamassa viikossa.

McNally ei tästä lannistunut vaan jatkoi ja voitti urallaan useita teatterialan Tony-palkintoja.

Tuoreimman Tony-palkinnon elämäntyöstä hän sai viime vuonna.

Suomessa McNallyn näytelmiä on myös esitetty sangen tiuhaan.

2000-luvulla näytelmistä esitetyimpiä ovat olleet Maria Callasin mestariluokka sekä edellä mainittu Frankie ja Johnny kuunvalossa.

McNally myös kirjoitti musikaalin Housut pois! samannimisen elokuvan pohjalta. Elokuva oli alun perin Simon Beaufoyn käsialaa. Sitäkin on esitetty Suomessa tiuhaan, Helsingin kaupunginteatterissa ensi-ilta oli vuonna 2002.

McNally oli naimisissa palkitun teatterituottajan ja entisen kansalaisoikeusjuristin Tom Kirdahyn kanssa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet