Muistot    |   Muistokirjoitus

Antero Hienonen 1938–2020

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Antero Hienonen kuoli Espoossa 2. huhtikuuta 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt Jyväskylässä 2. toukokuuta 1938.

Yrittäminen oli Hienoselle ammatinvalintana itsestäänselvyys: Jyväskylän lyseon ja Kauppaoppilaitoksen jälkeen hän johti äitinsä 1930-luvulla perustamaa pesulayritystä lähes 40 vuoden ajan.

1990-luvun jälkipuolella Hienonen oy tytäryhtiöineen työllisti lähes 100 ihmistä.

Hienonen oli nopeasti innostuva ja kaikkeen tekemiseensä intohimolla suhtautuva, olipa kyseessä saksofonin soitto, tunturivaellus, alppilajit tai järjestötoiminta.

Nuoruuden bändiharrastuksen mukana – vaikkei englantia ollut koskaan edes lukenut – hän kehitti omanlaisensa ”iskelmäenglannin”. Siinä ei ollut kielioppia, mutta sillä hän selviytyi maailmalla kaikissa tilanteissa.

Kun Jyväskylän Laajavuori avasi 1963 pujottelurinteensä, Hienonen harjoitteli lajin alkeet yksin iltapimeällä Viitaniemen lähiön nyppylää Kasinonmäkeä tampaten.

Kesken jääneitä opintojaan Hienonen paikkasi uteliaisuudella ja kehityshalulla ja päätyi mukaan moniin järjestöihin ja yrittäjien edunvalvontaan.

Asiakkaana ja yhteistyökumppanina hän oli perusteellinen ja asioihin paneutuva. Firmassa mikään asia ei jäänyt häneltä huomaamatta, eikä mikään työ ollut liian vähäpätöinen hoidettavaksi.

Antero nautti yhdessäolosta ystävien ja perheen kanssa. Luhangan kesäpaikan savusauna ja Päijänteen vesi olivat hänen voimanlähteensä.

Juttuvarastot olivat ehtymättömät. Vuosien myötä ystävät ja perhe tiesivät odottaa jo tutuksi käyneitä tarinoita – ja aina niille kohteliaasti naurettiin.

Vuonna 1996 sydäninfarktien sarja oli viedä Anteron. Viime hetkillä tehty ohitusleikkaus kuitenkin pelasti hänelle 24 elinvuotta lisää, joista hän muisti aina olla kiitollinen.

Yrityksen kohtalo oli kuitenkin päätettävä tulevaisuuteen suuntautuen, ja 66 vuotta toiminut perheyritys myytiin vuonna 1998 Lindström oy:lle.

Tästä käynnistyi Anterolle uusi ja ennen kokematon elämänvaihe: oli enemmän aikaa, huoli yrityksestä oli poissa ja talous oli turvattu.

Löytyi myös rennompi ja pehmeämpi ihminen. Sai opetella golfia, hakeutua vuosia laiminlyötyjen ystävyyssuhteiden pariin sekä kiinnostua kolmen lapsen ja heidän perheidensä elämästä.

Loppuvuosia kuitenkin varjosti Pirjo-vaimon sairastuminen Parkinsonin tautiin. Viimeiset viisi vuotta Antero oli vaimonsa omaishoitaja, mutta raskasta rooliaan hän ei valittanut. Hän koki, että on hänen vuoronsa palvella yli 60 vuotta vierellä kulkenutta puolisoa. Pirjo menehtyi vuosi sitten.

Anteron kohtaloksi koitui nopeasti edennyt koronavirus ja sen aiheuttama keuhkokuume.

Jukka Hienonen

Antero Helenius

Kirjoittajat ovat Antero Hienosen poika ja ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet