Muistot    |   Muistokirjoitus

Michel Piccoli 1925–2020

Näyttelijä

Ranskalainen näyttelijä Michel Piccoli kuoli 12. toukokuuta 2020 sairauskohtaukseen Saint-Philbert-sur-Rislessä Ranskassa. Hän oli 94-vuotias, syntynyt Pariisissa 27. joulukuuta 1925.

Piccoli oli ranskalaisen elokuvan, teatterin ja tv:n keskeinen kasvo yli puolen vuosisadan ajan. Hän teki urallaan reilusti yli sata elokuvaa ja kymmeniä näyttämörooleja.

Piccoli aloitti uransa avustajana pikkurooleista. Läpimurroksi lasketaan usein vuoden 1962 Ilmiantaja, jossa ohjaajana oli ranskalaisten rikoselokuvien kärkinimi Jean-Pierre Melville.

Piccolin vetovoimasta kertoo se, että Melvillen lisäksi lähes kaikki Ranskan nimekkäimmät elokuvaohjaajat halusivat työskennellä hänen kanssaan.

Piccoli oli mukana nostamassa ranskalaista elokuvaa maailmanmaineeseen tehdessään elokuvia muiden muassa Claude Chabrolin, Jean Renoirin ja Agnès Vardan kanssa.

Jean-Luc Godard nappasi Piccolin Alberto Moravian kirjaan perustuvaan elokuvaan Keskipäivän aave (1963). Vastanäyttelijänä oli Brigitte Bardot.

Piccoli oli naimisissa kolmesti, muun muassa laulaja Juliette Grecon kanssa. Piccoli myös ohjasi itse muutaman elokuvan.

Hän oli tiukka vasemmistolainen monien ikäpolvensa edustajien tapaan.

Helsingin Sanomien elokuvatoimittajan Helena Yläsen mukaan Piccoli oli näyttelijänä armottoman karu. Elokuvahisto­rioitsija Peter von Bagh sanoi Piccolin salaisuuden olleen siinä, että hän ei koskaan toistanut it­seään.

Näitä ominaisuuksia yhdistämällä maskuliininen Piccoli pystyi työskentelemään niin taide-elokuvissa kuin kaupallisemmissakin projekteissa.

Ranskan Cary Grantiksi kutsuttu näyttelijä herätti huomiota myös ulkomailla, ja hänen kanssaan töitä tekivät niin Portugalin Manoel de Oliveira, espanjalainen Luis Buñuel ja Hollywoodissa uraa tehnyt Alfred Hitchcock.

Piccolin tunnetuimpia elokuvia oli Päiväperho (1966), jossa Buñuelin ohjauksessa vastanäyttelijänä oli Catherine Deneuve, sekä La Belle Noiseuse – tuntematon mestariteos (1991), jonka ohjasi Jacques Rivette.

Vuoden 2011 elokuvassa Habemus Papam Piccoli esitti paavia. Se oli hänen viimeinen iso roolinsa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi