Muistot    |   Muistokirjoitus

Jaakko Salonoja 1933–2020

Kamarineuvos

Kamarineuvos, ekonomi, viihdetoimittaja Jaakko ”Jaska” Salonoja kuoli Salossa 28. maaliskuuta 2020. Hän oli 87-vuo­tias, syntynyt Viipurissa 19. helmikuuta 1933.

Sodan sytyttyä rakkaat kotiseudut piti jättää, ja Salonojan poikavuodet kuluivat Joensuussa. Vaikka sukujuuret olivatkin Varsinais-Suomessa Salon seudulla, hänellä oli lapsuudestaan syvä rakkaus karjalaisuuteen. Hänen mukaansa karjalaisuus kiteytyy lauseeseen ”sauna lämpimäksi ja sana kylille”.

Helsingissä odottivat opinnot Kauppakorkeakoulussa sekä Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan isännyys. Salonojan opinnot menivät vähän sinne päin, mutta mukaan tarttui elinikäisiä ystäviä ja taito järjestää juhlia, joissa ei turhia jäykistellä.

Suuren yleisön tuntemaksi Salonoja tuli ennen kaikkea suosittuna juontajana Yleisradion musiikkiohjelmissa. Hänen omien sanojensa mukaan alkusysäys tälle uralle tuli hänen voitet­tuaan vuonna 1944 partioleirillä huutokilpailun. Ennen vakituista pestiä Yleisradiossa Salonoja toimi free lance -pohjalta mm. Sävelradiossa sekä Puhelinlangat laulaa -ohjelmassa sen alusta lähtien.

Vuonna 1980 Salonoja nimitettiin Ylen Radio 1:n viihde­osaston päälliköksi. Hän seurasi tehtävässä eläkkeelle siirtynyttä Yleisradion pitkäaikaista toimittajaa Sauvo ”Saukki” Puhtilaa. Salonojan johdolla osasto tuotti omalinjaista ohjelmistoa.

Salonoja oli vuosia juontanut musiikkiohjelmia esimerkiksi Raimo Lintuniemen kanssa. Heidän lähtökohtansa oli korostaa aidon huumorin osuutta viihdeohjelmissa. Viihdeohjelmat olivat suuritöisiä ja tarkkaan käsikirjoitettuja, ja monet esitettiin suorina suuren esiintyjäjoukon kera.

Monet muistavat Salonojan myös lukemattomien juhlatilaisuuksien juontajana. Omien sanojensa mukaan hänen tehtävänsä oli ”puhua Jaskaa” – ja ihmiset viihtyivät, oli tilaisuus kepeä tai arvokas.

Eläkevuosina Jaskan sydäntä lähellä olivat sota-ajan viihdekiertueiden malliin toteutetut Asemiesillat, joilla tuettiin sotiemme veteraaneja. Jaska olikin syvästi isänmaallinen ja maanpuolustushenkinen, osin koska pakkoluovutettu lapsuudenkoti jäi rajan taakse. Tätäkin arvokasta työtä hän teki huumorin ja viihteen keinoin. An­sioistaan Jaskalle myönnettiin Pro Carelia ansiomerkki sekä kamarineuvoksen arvonimi.

Viihde oli Jaskan elämän kantava teema, mutta sen lisäksi hän ehti vaikka mihin. 1990-luvulla hän oli aktiivisesti tukemassa Inkerinmaalle Kikkeriin suomalaisvoimin perustettua vanhusten palvelutaloa. Hän oli monien yhdistysten puuhamies ja elinikäinen partiolainen Joensuun Metsänkävijöissä sekä innokas Lapin-kävijä (Suomen Ladun Tunturisusi no. 715).

Viime vuosinaan hän oli myös ihana vaari lapsenlapsilleen.

Jouni Mykkänen

Mika Salonoja

Kirjoittajat ovat Jaakko Salonojan kollega ja poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet