Muistot    |   Muistokirjoitus

Riina Antikainen 1975–2020

Johtaja

Johtaja, professori Riina Antikainen (o.s. Penttinen) kuoli Helsingissä 21. huhtikuuta 2020. Hän oli 45-vuotias, syntynyt Helsingissä 11. maaliskuuta 1975.

Antikainen omaksui luonnonläheisen elämäntavan jo pienestä pitäen, kun hänen lapsuusperheensä muutti kesäisin kokonaan mökille Mäntysaareen. Hän hakeutui opiskelemaan ympäristönsuojelua samaan tiedekuntaan, jossa kummatkin vanhemmat olivat opiskelleet.

Maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi valmistuttuaan Antikainen hakeutui töihin Suomen ympäristökeskukseen, jossa pilaantuneiden maiden tutkimus vaihtui väitöskirjatyön myötä koko Suomen kansantalouden fosfori- ja typpivirtojen tutkimiseen.

Antikainen katsoi aina eteenpäin. Hänen sinnikkyyttään ja vahvaa tahtoaan osoittaa selviytyminen erittäin harvinaisesta sydänsairaudesta, joka puhkesi yllättäen vuonna 2005.

Sairauden alkuvaiheen epävarmuudessakin hän jaksoi viedä loppuun tohtorin opinnot vuonna 2007.

Antikainen tarttui innostuneesti uusiin haasteisiin.

Eri taloussektorien elinkaaripohjaiset kestävyysarvioinnit täyttivät uutteran ja yhteiskunnan kestävyyttä tavoittelevan tutkijan projektisalkun.

Työyhteisössä hänet tunnettiin erittäin organisointikykyisenä ja tehokkaana projektipäällikkönä. Hän oli aina ystävällinen ja loi työyhteisössään innostuneen ja luottavaisen ilmapiirin. Hän olikin erityisen pidetty esimies ja työtoveri.

Tahto jakaa oppimaansa muille oli Antikaiselle tyypillistä. Vuodesta 2013 lähtien hän oli dosentti sekä Itä-Suomen yli­opistossa että Helsingin yliopistossa.

Hän toimi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) vihreän talouden tutkimusohjelman koordinaattorina vuosina 2012–2017.

Vuodesta 2018 lähtien hän johti Syken kiertotalouden strategista ohjelmaa.

Antikainen toimi edelläkävijänä vihreän talouden ja kiertotalouden tutkijana ja edistäjänä. Hänen työnsä tuloksia on hyödynnetty ahkerasti yhteiskunnassa.

Paitsi tärkeänä tiedon tuottajana, hän oli myös edistämässä kestävää taloutta jäsenenä työryhmissä sekä hyvänä puhujana ja työpajojen järjestäjänä.

Hän oli aktiivisesti mukana myös kansainvälisessä yhteistyössä ja toimi muun muassa Euroopan ympäristövirastojen verkostossa vihreän talouden ja kiertotalouden ryhmän puheenjohtajana.

Riinalle oli tärkeää vaalia hyvää arkea. Siinä äitiys, läheiset ja luonto merkitsivät paljon. Hän rakasti kissoja ja ratsastusta.

Riina eli niin kuin opetti: luontoa kunnioitettiin, jätteet lajiteltiin, turhaa tavaroiden hankkimista ja kulutusta vältettiin ja julkisia liikennevälineitä suosittiin.

Määrätietoisesti kunnostaan huolta pitävä Riina toipui no­peasti viime syyskuussa tehdystä sydämensiirrosta. Hän palasi maaliskuun alussa töihin intoa puhkuen.

Kaiken piti olla hyvin, mutta terveysriski toteutui surullisimmalla mahdollisella tavalla.

Jyri Seppälä

Eeva Primmer

Katri Penttinen

Kirjoittajat ovat Riina Antikaisen työtovereita ja äiti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet