Muistot    |   Muistokirjoitus

Henry Haapalainen 1945–2020

Levytuottaja

Levytuottaja, lauluntekijä ja ristikkolehtien kustantaja Henry Haapalainen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Mänttä-Vilppulan Kolhossa 1. toukokuuta 2020.

Hän oli 74-vuotias, syntynyt Parikkalassa 20. kesäkuuta 1945.

Haapalainen kasvoi Helsingissä ja pääsi ylioppilaaksi Kulosaaren yhteiskoulusta. Musiikkialalle hän tuli aluksi lauluntekijänä.

Hänen säveltämänsä ja sanoittamansa laulu Miksi leikit vain sijoittui kolmanneksi Syksyn sävelessä 1968 Arto Vilkon esittämänä.

Menestyneimmät kappaleensa Haapalainen kirjoitti 1970-luvulla. Matti Eskon läpimurtolaulun Tietää saat viimeinkin Haapalainen teki Syksyn säveleen 1970.

Salomonin eli Timo Silvennoisen esittämä Unisatu oli kilpailun kakkonen 1975. Haapalainen lauloi muutamia levyjä myös itse, mutta hän ei keikkaillut tai tähdännyt artistiuralle.

Musiikkialalla Haapalaiselle oli tärkeintä levyjen tuottaminen. Hän perusti vaimonsa Tuulikin kanssa Fonovox-levy-yh­tiön vuonna 1970. Yhtiö haki laulajia lehti-ilmoituksella Helsingin Sanomissa ja loi levyilleen oman jälleenmyyntiverkoston ympäri Suomea.

Fonovoxille levyttivät muun muassa Reijo Taipale ja Tapio Heinonen. Yhtiö julkaisi myös kokoelmalevyjä vanhoista iskelmistä. Tapio Rautavaara kävi jopa kiittämässä Haapalaista laulujensa uudelleenjulkaisusta.

Fonovoxin lopetettua toimintansa 1979 Haapalainen ryhtyi tekemään vaimonsa kanssa lasten satukasetteja ja lauloi niille Sakari Wirta -salanimellä. Aviopari teki myös kysymyksiä tv-tietokilpailuihin ja toimitti kysymyksistä kirjoja.

Vuonna 1992 Haapalainen sai idean sanaristikoiden tekemisestä. Ensimmäistä ristikkolehteä seurasi vuonna 1996 lapsille suunnattu Lasten Kirppu, joka ilmestyi 21 vuotta.

Haapalainen ja hänen vaimonsa tekivät lehden kahdestaan aina ristikoiden laadinnasta kuvitukseen ja ulkoasuun.

Haapalainen oli hauska ja sosiaalisesti lahjakas seikkailija, joka sai ideoita ja lähti pelottomasti toteuttamaan niitä. Hän oli vaimonsa Tuulikin kanssa yhdessä yli 55 vuotta ja teki töitä hänen kanssaan kaikissa uransa vaiheissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet