Muistot    |   Muistokirjoitus

Leo Seppälä 1927–2020

Kauppaneuvos

Kauppaneuvos Leo Ensio Seppälä kuoli 92-vuotiaana Espoossa 16. huhtikuuta 2020. Hän oli syntynyt Valkealassa 22. huhtikuuta 1927.

Seppälä oli kauppiasperheen esikoinen ja teki pitkän uran talouselämässä, pääosin S-ryhmän palveluksessa eri johtotehtävissä. Hän istui uransa aikana myös usean suuryrityksen hallituksessa ja hallintoneuvostossa. Seppälän vuosina 1969–1985 johtama SOK:n Turun konttori kattoi 30 osuuskauppaa Länsi-Suomessa.

Seppälä oli hyvin aktiivinen eri järjestöissä, muun muassa Helsingin Merkonomeissa, jossa johtokunnan puheenjohtajana 1953–1955, Porin ja Turun kauppakamareissa, Turun Linnan Rotaryklubissa, jossa hallituksen jäsen 1963–1964 ja presidentti 1979–1980, Kansallisessa Kokoomuksessa sekä Reserviupseeriyhdistyksissä.

Seppälälle myönnettiin reservin kapteenin arvo 1978 ja kauppaneuvoksen arvonimi 1980. Hänet mainitaan Suomen kansallisbiografiassa talousvaikuttajana, joka edisti monipuolisella tavalla Suomen talouden ja yhteiskunnan kehitystä.

Kun Seppälältä kysyttiin menestyksekkään uransa syytä, hän vastasi usein vaatimattomasti, ettei tiedä, mutta että “häneen on jostain syystä aina luotettu”.

Hänen ystävällisyydellään, rauhallisuudellaan, määrätietoisuudellaan sekä järjestelmällisyydellään lienee ollut osuutta asiaan. Eräs hänen suosikkisanonnoistaan oli, ettei ”matka tapa, vaan vauhti”, mikä kuvaa Leoa hyvin.

Leolla oli kahdesta avioliitosta, ensin Kaarinan ja myöhemmin Magdalenan kanssa, neljä lasta ja seitsemän lastenlasta. Hän oli viimeiseen asti utelias ja kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista.

Leo oli lapsi- ja eläinrakas, ja hänen mielipuuhiinsa kuului kesänvietto ja nikkarointi perheen kesämökillä Paraisilla.

Leo oli hyvä isä pojilleen ja isoisä lapsenlapsilleen. Hän oli myös 45 vuoden ajan huolehtiva ja rakas aviomies viime vuosina häntä hoitaneelle vaimolleen Magdalenalle.

Martin Seppälä

Markus Seppälä

Kirjoittajat ovat Leo Seppälän poikia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet