Muistot    |   Muistokirjoitus

Mory Kanté 1950–2020

Muusikko

Guinealainen laulaja, muusikko ja lauluntekijä Mory Kanté kuoli 21. toukokuuta 2020 sairaalassa Guinean pääkaupungissa Conakryssa. Hän oli 70-vuo­tias, syntynyt Albadariassa 29. maaliskuuta 1950. Länsi-Afrikassa sijaitseva Guinea oli tuolloin Ranskan siirtomaa.

Mory Kantén suhteet Ranskaan olivat melko läheiset, sillä hän asui siellä viitisentoista vuotta ja teki suurimman osan levyistään ranskalaisille yhtiöille. Ranskan-vuosiin osui myös Kantén ylivoimaisesti tunnetuin levytys, joka vuonna 1987 teki hänestä kertaheitolla afropopin kestotähden.

Kappale oli Kantén oma, mandingon kielellä laulettu Yé ké yé ké, josta tarttuvana ja tanssittavana kehkeytyi kansainvälinen pophitti. Nopeasti yli miljoonan myynyt laulu oli listaykkönen muun muassa Suomessa.

Julkaisuaikanaan hyvin nykyaikaiselta kuulostanut Yé ké yé ké esitteli suurelle yleisölle myös 21-kielisen koran, Länsi-Afrikassa laajasti käytetyn harpun kaltaisen perinnesoittimen.

Vanhaan runonlaulajien sukuun syntynyt Kanté perehtyi siihen jo lapsena, jolloin hänet lähetettiin tätinsä luokse naapurimaa Malin pääkaupunkiin Bamakoon. Muusikon ura urkenikin siellä 1971, jolloin Kanté sai kitaristin paikan Malin valtion tukemassa, useita uudenaikaisia tyylejä yhdistelleessä Rail Bandissa. Kanté pyydettiin pian sen laulajaksi.

Edeltäjänsä Salif Keitan tavoin Kantékin lähti lopulta soolouralle. Hän teki ensialbumin 1981, mutta haaveet maailmanvalloituksesta alkoivat toteutua vasta Pariisissa, jonne hän muutti 1984.

Kanté ja monet muut länsi­afrikkalaiset muusikot saivat työntöapua uudesta maailmanmusiikki-käsitteestä, vaikka osa asiantuntijoista piti hänen menestyskautensa levyjä liian sähköisinä ja ”länsimaisina”.

Vielä viime vuonna esiintynyt Kanté muutti 2000-luvun alussa Conakryyn, jonne hän oli rakennuttanut ison kulttuuri­keskuksen. Hän teki yksitoista omaa albumia, joista viimeiseksi elinaikaiseksi jäi muun muassa naisten asemaan puuttunut La Guinéenne (2012).

Suomessa Kanté esiintyi ison yhtyeensä kanssa ainakin Porissa 1999, Espoossa 2006 ja Kaustisella 2008.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet