Muistot    |   Muistokirjoitus

Janek Bjurström 1970–2020

Ravintoloitsija

Ravintoloitsija Janek Bjur­ström kuoli sairauden uuvuttamana kotonaan Helsingissä 4. toukokuuta 2020. Hän oli 49-vuotias, syntynyt Helsingissä 18. marraskuuta 1970.

Bjurström vietti varhaisvuotensa onnellisesti Helsingissä isoveljen sekä vanhempien kanssa. Avioeron jälkeen elämää varjostivat äidin syvenevät ongelmat, jotka heijastuivat poikaan. Bjurström huolehti äidistä, ja luvattomia koulupoissa­oloja kertyi. Hän huomasi päätyneensä tarkkailuluokalle.

Yläastevuosinaan Bjurström opiskeli muun muassa ajoneuvojen luvatonta käyttöönottoa talttapäisellä ruuvimeisselillä. Levottomuudesta huolimatta riitely hänen kanssaan vaati sinnikkyyttä. Hän kertoi voittaneensa tappelun tai kaksi ottamalla nyrkiniskun naamaansa. Määrätietoinen lempeys jalostui sittemmin hänen hallitsevaksi luonteenpiirteekseen.

Steiner-koulu osoittautui käänteentekeväksi kokemukseksi. Siellä Bjurström oppi opettajalta, että saattoi luottaa itseensä. Kokkikoulu veti puoleensa lukion jälkeen, koska kulinarismin iloihin oltiin vihkiydytty jo lapsuudenkodissa. Kiireisissä keittiöissä Bjurströmin työtä pelkäämätön asenne ansaitsi kollegoilta kiitosta.

Veljekset Janek ja Marco ryhtyivät ravintola Postresin yrittäjiksi vuonna 2013 ja avasivat ­pian myös lounasravintolan Albertinkadulle. Molempien ravintoloiden nimeksi päätyi Pompier vuonna 2014.

Janek Bjurström johti ravintoloita kuten eli, esimerkin voimalla. Talouden näkökulmasta työ oli kivikkoista, mutta palkitsevaa.

Kun rakas vaimo Laura ryhtyi johtamaan ravintoloita Janekin kanssa vuonna 2015, palaset loksahtivat paikoilleen. Janek vastasi ruoasta, Laura ihmisistä. Lopputulos oli toimiva, palkintojakin tuli. Kun Janek Bjurström asteli Helsingin kaduilla sikaria tuprutellen, sydämellisesti tervehtiviä ihmisiä tuli vastaan taajaan. Kanta-asiakkaista oli tullut ystäviä.

Janek bjurströmillä oli taito olla läsnä tavalla, joka sai ihmiset tuntemaan itsensä erityisiksi. Hänen seesteisyytensä maadoitti tilan jakavat. Ystävät muistavat hänet miehenä, joka saapui illalliselle parhaat viinit kainalossa, otti vastuun annosten kokkaamisesta ja siivosi aterian päätteeksi, ellei joku estänyt.

Ennen kaikkea hän oli rakastava isä neljälle lapselle, joiden käytettävissä hän oli kaikkina kellonaikoina, oli sitten kyse muuttolaatikoiden kantamisesta tai ytimekkäiden elämänviisauksien jakamisesta. Kun teini-ikäinen jäi kiinni tupakasta, isä oli hetken vaiti – ja lopetti tupakointinsa. Lapset kulkivat Janekin mukana aina puheissa.

Parina Laura ja Janek jakoivat tuntinsa sekä töissä että vapaa-ajalla, lujasti rakastaen, kuin ennakoiden yhteisen ajan rajallisuuden. Janek oli loppuun saakka kiitollinen ja hämmästynyt kaikesta siitä, mikä oli hänen osakseen siunaantunut.

Janekin lähipiiriin kuuluivat vaimo Laura sekä lapset Eelis, Iida, Aurora ja Elli, veli Marco ja isä Nalle.

Arto Koskelo

Kirjoittaja on Janek Bjurströmin ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet