Muistot    |   Muistokirjoitus

Kari Karanko 1941–2020

Suurlähettiläs

Suurlähettiläs Kari Karanko kuoli 9. toukokuuta 2020 kotonaan Helsingissä pitkään sairastettuaan. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Suomussalmella 12. maaliskuuta 1941.

Karanko syntyi evakkoperheeseen ja kasvoi kuuden sisaruksen katraassa Nurmijärvellä ja Oulaisissa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Lempäälästä. Opettajan- ja ekonomintutkinnot suoritettuaan Karanko työskenteli tv- ja mainostoimittajana.

Suurlähettiläs Karangon ura ulkoministeriössä alkoi 1970 ja kesti lähes 40 vuotta. Hänen tehtävänsä kohdentuivat pääasiassa kehitysyhteistyöhön ja -politiikkaan sekä sisälsivät merkittävän jakson UM:n ympäristöyksikön päällikkönä.

Ulkomaanpalvelu vei Karangot viiteen eri maahan. Edustuston päällikkönä ja suurlähettiläänä Karanko toimi Tansaniassa ja Namibiassa. Karangon ”repertuaari” oli mahtava – uskonnosta kulttuuriin, opetuksesta talouteen, terveydestä politiikkaan jne. Hänen päämääränään oli aina toimia niin, että kokouksille, tapaamisille ja muistioille löytyi seuranta, konkreettista tekemisen meininkiä maailman parantamiseksi.

Karanko jätti syvän ja pysyvän jäljen Suomen kehityspolitiikan sisältöön, menetelmiin ja suuntautumiseen. Hänellä oli uskallusta ja rohkeutta toimia poikkeuksellisesti ja ennakkoluulottomasti – myös rajoja rikkoen.

Karanko sitoutui myös eläköidyttyään monien järjestöjen ja verkostojen toimintaan. Hänen päivänpoliittinen pyöreä pöytänsä oli Itäkeskuksen kahvilassa kokoontunut Koirasmartat.

Ekosäätiössä, joka vaalii VTT Pekka Kuusen aatteellista perintöä, Karanko toimi hallintoneuvoston puheenjohtajana yli kymmenen vuotta vuoteen 2019 asti. Ekosäätiön tärkein toimintamuoto on Karangon pitkälle ideoima, kaikille avoin heräte­luentosarja: Ihmisen eloonjää­misoppi. Luennot on toteutettu Kriittisen korkeakoulun, nykyisin keskustakirjasto Oodin kanssa. Globaalimuutokseen ja kestävään kehitykseen paneutuvia teemoja käsitellään ylisukupolvisena dialogina.

Suomen Lähetysseuran työn Karanko tunsi jo asemamaistaan Afrikassa. Karangon aloitteesta Lähetysseuraan perustettiin johdon avuksi ja keskustelufoorumiksi Elders-ryhmä. Tässä työelämästä vapautuneiden kokeneiden asiantuntijoiden ”raamattupiirissä” tietoa ja osaamista ­jaettiin ilman päätöksenteon paineita.

Vierailuilla Lähetysseuran työkohteisiin Israelissa ja Palestiinassa sekä Venäjällä ryhmä saattoi nostaa esille myös tavallista kriittisempiä kysymyksiä. Hyöty oli molemminpuolinen. Karanko huolehti, että ryhmän ilmapiiri oli avoin, uusia avauksia tehtiin ja keskustelut tähtäsivät aina muutokseen.

Karanko oli ”syämestä viisas ihminen”. Hänen huolenpitonsa suuntautui vähemmistöihin, vähäosaisiin ja muun muassa pohjoisen alkuperäiskansoihin. Ihmissuhteissa Karista säteili suuri inhimillinen lämpö ja vilpitön myötäelämisen taito. Karin lähipiiriin kuuluivat puoliso Inkeri, lapset sekä ukin silmäterä, lapsenlapsi.

Tapio Leskinen

Pertti Majanen

Sauli Rouhinen


Kirjoittajat ovat Kari Karangon ystäviä ja työtovereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet