Muistot    |   Muistokirjoitus

Jorma Partinen 1937–2020

Varatoimitusjohtaja

Varatoimitusjohtaja Jorma Partinen kuoli pitkälliseen sairauteen 10. huhtikuuta 2020 kotikaupungissaan Pariisissa. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Jääskessä 7. lokakuussa 1937.

Yrittäjäperheen poika ja Norssin ylioppilas Partinen valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta 1961. MBA-opinnot jatkuivat Columbian yliopistossa New Yorkissa 1962–1963.

Partisen kaupalliset taipumukset ilmenivät varhain. Jo koulupoikana hän innostui lennokkien tekemiseen ja hankki harrastukseen tarvittavat varat myymällä postikortteja ovelta ovelle.

Pitkän IBM-uransa Partinen aloitti Yhdysvaltain-yhtiön postiosastolta. Hän totesi myöhemmin, että sieltä käsin näki, kuinka yhtiö toimii ja ketkä ovat avaintehtävissä. Suomen IBM:n palvelukseen hän siirtyi 1963. Myynnin eri tehtävissä toimien hän tutustui laajasti suomalaiseen yhteiskuntaan.

Partinen lanseerasi ensimmäisenä nimikkeen myyntineuvottelija, josta muodostui sittemmin ammattinimike kieleemme. Viimeisenä tehtävänään Suomessa ennen siirtymistään IBM:n Euroopan pääkonttoriin Pariisiin 1987 hän vastasi suurasiakaspalvelusta. Pariisissa hän johti aluksi IBM:n tietoliikenneliiketoimintaa Euroopan ja Lähi-idän ­alueella. Myöhemmin Partinen vastasi varatoimitusjohtajana IBM:n markkinainformaatiosta.

Partinen oli aktiivinen ja taitava toimija sekä työssä että vapaa-aikana. Esimiehenä hän oli helposti lähestyttävä ja valmis auttamaan. Luonteensa mukaisesti hän syventyi huolella ongelmaan ja onnistui luovuutensa avulla usein kehittämään siihen ratkaisun. Oli sitten kysymys myynnin organisoinnista tai lohivieheen valinnasta, Partisen pöydällä asiat eivät hautuneet. Eteenpäin mentiin vauhdilla.

Työn ulkopuolella lahjakasta miestä kiinnostivat tiede, taide ja politiikka. Hänen asiantuntemuksensa Ranskan kulttuurista, yhteiskunnasta ja viineistä olivat huippuluokkaa. Aikaa riitti edelleen myös pienoismallien rakentamiseen, jonka tuloksista hän sai kansainvälistä tunnustusta. Vanhojen rakennusten suojelu oli sekin lähellä sydäntä, josta esimerkkinä on perhe­yrityksen vanhan teollisuusrakennuksen kunnostaminen Museoviraston ohjeita noudattaen.

Sairauden edetessä ja voimien vähetessä laskettelu Meribelissä ja metsästys jäivät, ja Partinen keskittyi lukemiseen, kalastukseen ja golfiin sekä kesänviettoon Västanfjärdin tilallaan. Pohjoisen joet sekä Ahvenanmaan lohivedet olivat hänelle mieluisten virikkeiden lähde viime vuosiin asti.

Jorma Partisen lähipiiriin kuuluivat vaimo, tyttäret sekä veljet perheineen.

Markku Alava

Pyry Lautsuo


Kirjoittajat ovat Partisen entisiä työtovereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi