Muistot    |   Muistokirjoitus

Torbjörn Sonck 1946–2020

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Torbjörn ”TB” Sonck kuoli Kauniaisissa 24. maaliskuuta 2020. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Pohjassa 27. lokakuuta 1946.

Sonckilla oli pitkä ja monipuolinen kokemus lääkealasta. Hän oli hyvin verkostoitunut ja arvostettu henkilö kotimaassa ja ulkomailla. Paitsi arvostettu kollega hän oli myös myötätuntoinen ja rakastava ystävä monille.

Sonck aloitti uransa lääkealalla 1972 Organonin palveluksessa. Kaksi vuotta myöhemmin tuore Åbo Akademista valmistunut biologian maisteri työskenteli jo Ciba-Geigyn palveluksessa vastaten kliinisistä lääketutkimuksista ja pian lääketieteellisen osaston koko toiminnasta. Hän toimi myös markkinointiosaston johtajana ennen etenemistään toimitusjohtajaksi vuonna 1979.

Sandozin ja Ciba-Geigyn fuu­sioituessa 1996 syntyi Novartis, jonka toimitusjohtajana Norjassa ja Suomessa Sonck työskenteli eläköitymiseensä asti vuonna 2007.

Johtajana Sonck oli edellä aikaansa. Hänen tapansa oli sopia yhteinen suunta ja antaa ihmisten onnistua yhdessä tavoitteiden saavuttamisessa, ja myös kehittyä virheistä oppien ja ne korjaamalla.

Helposti lähestyttävänä ja vaatimattomana henkilönä hänen kanssaan oli helppo tehdä yhteistyötä. Hän kuunteli ihmisiä, teki hyviä kysymyksiä ja nopeita, faktoihin perustuvia päätöksiä. Auttavainen Sonck oli aito, luottamusta herättävä henkilöjohtaja, hän antoi ihmisille tilaa, kannustusta ja vastuuta.

Sonck kehitti lääketeollisuutta myös järjestötoimijana. Hän vaikutti Lääketeollisuus ry:n hallituksessa sekä useissa muissa alan järjestöissä eri vuosikymmenillä. Lääkealan lisäksi hän oli aktiivinen myös Kaupan keskusliitossa, jonka hallituksessa hän toimi kahdesti, sekä Suomi–Sveitsi-kauppakamarissa.

Sonck oli mukana myös Svenska Klubbenin, Helsingfors Gymnastikklubb HGK:n, Kanta-Espoon Rotaryklubin ja Handelsgillet i Helsingfors r.f:n toiminnassa.

TB oli nuorekas ja iloinen persoona, joka nautti vauhdikkaista kulkupeleistä ja hauskanpidosta ihmisten kanssa. Hän oli välitön ja jakoi työtoveriensa kanssa elämänsä ja perheensä tärkeitä tapahtumia, jotka eivät aina olleet vain mukavia: hän oli aikoinaan saanut elämäänsä 17 vuotta lisäaikaa maksansiirron avulla.

Eläkkeellä TB vietti aikaansa perheensä parissa muun muassa hoitaen lastenlapsiaan. Eläkeläisenä hän vietti talvia Portugalissa, jossa hän luontovaellusten lisäksi viihtyi ystävien seurassa golfkentällä.

Antti Viitanen

Anne Jungell-Nortamo

Stina Rosqvist

Kirjoittajat ovat Torbjörn Sonckin entisiä työtovereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet