Muistot    |   Muistokirjoitus

Martti Kilpeläinen 1943–2020

Musiikkineuvos

Kanttori, dir. mus., musiikkineuvos Martti Kilpeläinen kuoli vakavan sairauden uuvuttamana Vihdissä 8. toukokuuta 2020. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Säräisniemellä 16. toukokuuta 1943.

Kilpeläinen valmistui kanttori-urkuriksi Sibelius-Akatemiasta 1968 ja solmi samana vuonna avioliiton opiskelutoverinsa Tuula Edelmannin kanssa.

Kilpeläinen palveli seurakuntakanttorina 40 vuotta: Punkaharjulla, Haapavedellä ja pisimpään Vihdissä 1980–2008. Hän oli kirkkomuusikkona poikkeuksellisen laaja-alainen ”tavallinen kanttori”, jonka tärkein tavoite oli ”mahdollisimman täysipainoiset päiväjumalanpalvelukset niin että seurakunta voi laulaa virret ja messut todella osallistuen”.

Kanttorilla riitti aikaa myös lapsille, vanhuksille, diakonialle ja kotikäynteihin.

Toimenkuva laajeni, kun hän perusti Haapaveden Puhallin­orkesterin, joka menestyi valtakunnallisestikin. Vihdissä Kilpeläinen otti johtaakseen soittajiston, josta kasvoi pieni sinfoniaorkesteri, Vihdin Kapelli. Hän oli nuorten soittajien opettajana kannustava ja kärsivällinen. Useat näiden orkesterien kasvateista ovat nykyisin ammattimuusikoita.

Kuoronjohtajana ja kapellimestarina Martti oli suurien haaveiden innostunut ja innostava toteuttaja, joka sai tulkintatahdollaan esittäjistöstä joskus irti lähes ihmeitä. Hänen tulkitsemanaan musiikki puhui ja puhutteli. Taivas tuntui silloin tulevan lähelle. Kuorot ja orkesteri olivat eri kokoonpanoissa usein vahvistamassa jumalanpalveluksia.

Yhteistyössä vihtiläisten kuorojen ja Hyvinkään Oratoriokuoron kanssa esitettiin eri puolilla maata viiden säveltäjän Requiemit, Sielunmessut, mm. Giuseppe Verdin suurteos. Esityksiä kertyi kaikkiaan kuudettakymmentä.

Martti Kilpeläinen muistetaan niin ikään kulttuuritilaisuuksien eloisana juontajana, joka sekä hauskuutti että valisti kuulijoita. Hänen musiikin- ja historiantuntemuksensa ällistytti monet kerrat.

Martin siirryttyä eläkkeelle Espanjan suomalaisissa seurakunnissa saatiin viitenä talvikautena nauttia hänen ja Tuulan palvelevasta muusikkoudesta.

Tälle sydämellä työtänsä tehneelle musiikin moniottelijalle on osoitettu arvostusta monin eri tavoin sekä Vihdissä että valtakunnallisesti.

Vuoden lopulla 2017 tasavallan presidentti myönsi Martti Kilpeläiselle musiikkineuvoksen arvon.

Martin lähipiiriin kuuluivat puoliso Tuula, lapset Laura, Tuure ja Atte sekä kaksi lapsenlasta.

Pekka Nieminen

Pirjo Nieminen


Kirjoittajat ovat Martti Kilpeläisen pitkäaikaisia ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet