Muistot    |   Muistokirjoitus

Jyrki K. Talvitie 1941–2020

Kirjankustantaja

Kirjankustantaja Jyrki K. Talvitie kuoli 1. toukokuuta 2020 äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Porissa. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Hämeenlinnassa 2. joulukuuta 1941.

Talvitie eli intensiivisen, värikkään, omaehtoisen ja mo­niulotteisen elämän. Sille oli ­leimallista antaumuksellinen ­kiinnostuneisuus moniin keskenään sangen erilaisiin asioihin, joiden laajaan kirjoon kuuluivat päällimmäisinä kirjankustannus, tietokirjojen kirjoittaminen, sa­nakirjatyö, autourheilu, DX eli ­ulkomaisten radioasemien kuuntelu, iberoamerikkalainen kulttuuri ja historia, matkustus ja matkaoppaana työskentely, ­mayakulttuurin tutkimus, Guatemalan kunniakonsulius, gastronomia...

Ammatillisesti hän teki päivätyönsä tietokirjallisuuden kustantajana isoisänsä perustaman Kustannusliike Tietoteoksen johdossa.

Päätuotteinaan kustantamo julkaisi pitkän sarjan tekniikan ja kaupan sekä espanjan sanakirjoja ja näiden uusia laitoksia, jotka kaikki laadittiin oman henkilökunnan ja avustajien voimin. Myös monet yhtiön muut kustanteet heijastelivat Talvitien laajaa harrastuneisuutta yllä jo mainituilla ja lukuisilla muillakin aloilla.

Autourheilulle ja DX-kuuntelulle Talvitie omistautui jo aivan nuoresta pitäen. Hänen suurin hetkensä autourheilun saralla koitti vuonna 1992, jolloin hän sai olla legendaarisen Juan Manuel Fangion tulkkina ja isäntänäkin Suomessa. Eläintarhan­ajoja hän seurasi tarkasti poikavuosistaan lähtien ollen läsnä katsomossa aina niiden viimeiseen vuoteen 1963 asti. Hän oli vahvana voimana myös Töölössä valitettavan lyhytikäiseksi jääneen Moottoriurheilu­museon taustajoukoissa.

Talvitien DX-harrastus vei hänet perustamaan Suomen DX-Liittoa jo vuonna 1958. Harrasteen kautta erityisesti espanjan kieli ja Latinalainen Amerikka alkoivat kiinnostaa. Hänen panoksensa Suomen DX-Liitossa oli keskeinen, ja hänet nimitettiin sen kunniapuheenjohtajaksi vuonna 2016.

Meksiko ja Guatemala olivat yli puolen vuosisadan ajan lähellä Talvitien sydäntä. Hän perusti Suomi–Meksiko-seuran vuonna 1975 ja toimi yli kahden vuosikymmenen ajan sen puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana. Guatemalan kunniakonsulina hän toimi vuosina 1989–2016.

Talvitiellä oli painava rooli Iberialais-amerikkalaisen sää­tiön ja sen alaisuudessa toimivan Suomen Madridin-instituutin perustamisessa 1990-luvulla.

Jyrki vieraili kaikissa Ibero­amerikan maissa, monissa niistä lukuisia kertoja. Avoimena ja innokkaana seuramiehenä hän sai lukemattomia ystäviä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen toimeliaisuutensa laajuus ja energisyys samoin kuin hänen tietonsa ja muistinsa olivat hämmästyttävät, aina hänen poismenoonsa asti.

Ahti Hytönen

Jarkko Arjatsalo

Esa Illoinen

Kirjoittajat ovat Jyrki K. Talvitien pitkäaikaisia ystäviä ja harraste­tovereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet