Muistot    |   Muistokirjoitus

Jorma Pitkänen 1934–2020

Professori

Emeritusprofessori Jorma Pitkänen kuoli 85-vuotiaana Kauniaisissa 25. huhtikuuta 2020. Hän oli syntynyt Kotkassa 7. heinäkuuta 1934.

Pitkänen valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisen korkeakoulun koneinsinööri­osastolta 1959, tekniikan lisensiaatiksi 1972 ja tekniikan tohtoriksi 1973.

Lapsuudesta ja nuoruudesta Pitkänen muisteli useasti pommituksia jatkosodan ajalta ja sitä, miten junamatka keskeytettiin äkisti, juostiin ulos vaunuista maastoon etäälle raiteista. Nuoruuden mieluisia urheilu­lajeja hänelle olivat vauhdittomat hypyt ja koripallo. Helsingin Harjussa kasvaneelle pojalle Eläintarhan ajot olivat innostavia kilpailuja, jotka myös vaikuttivat myöhempään uravalintaan.

Pitkänen toimi Wärtsilän Hietalahden telakalla suunnittelijana 1957–1959 ja Rautatiehallituksen koneteknisen toimiston insinöörinä 1960–1961. TKK:n Polttomoottorilaboratorion assistenttina ja laboratorioinsinöörinä hän oli 1961–1968.

Tuona aikana hän vastasi Otaniemeen valmistuvan TKK:n uuden Konelaboratoriorakennuksen koneteknisestä ­lay-out-suun­nittelusta.

Vuodet 1968–1975 Pitkänen toimi polttomoottoritekniikan vs. ja vt. professorina. Hänet nimitettiin professoriksi 1975. Teknillisen korkeakoulun Konetekniikan osaston johtajana hän toimi vuodet 1985–1996.

Pitkänen piti erityistä huolta konetekniikan tohtorikoulutustuotannon jatkumisesta. Hän kannusti Konetekniikan osaston johtajana alan professoreita intensiiviseen yhteistyöhön teollisuuden kanssa 1990-luvun alun vaikeitten vuosien keskellä.

Polttomoottoritekniikan tutkimus suuntautui Pitkäsen laboratoriossa vaihtoehtoisten polttoaineiden (lähinnä alkoholien) käyttöön dieselmoottoreissa. Hän oli tässä tutkimuksessa ­aikaansa edellä.

Tulokset ovat edelleenkin ajankohtaisia ja hyödynnettävissä. Pitkäsen erityisosaamista olivat mittausanturit ja kokeellinen polttomoottoritutkimus.

Jormalle mieluisia harrastuksia, yhdessä vaimonsa Irenen kanssa, olivat klassinen musiikki, koirat ja Itävalta. Kansain­välisesti palkitut Bedlingto-terrierit olivat läheisiä perheen­jäseniä vuosikymmenten ajan. Itävallan alppimaisemat Altmünsterissä ja Ennsissä olivat Jorman ja Irenen sydäntä lähellä. Ne toimivat Irenelle taiteen innoittajana.

Saksankielen taitajana Jorma toimi taidenäyttelyjen yleisjärjestelijänä, taulujen kuvaajana sekä kertomusten ja esitteiden tuottajana.

Matti Kleimola

Martti Larmi

Kirjoittajat ovat Jorma Pitkäsen entisiä oppilaita ja kollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet