Muistot    |   Muistokirjoitus

Matti Mäkitie 1928–2020

Metsänhoitaja

Metsänhoitaja Matti Mäkitie (ent. Mecklin) kuoli Helsingissä 1. toukokuuta 2020. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Huopalahden kauppalassa 23. lokakuuta 1928.

Kesällä 1944 Mäkitie sai ensituntuman metsänkasvatukseen työvelvollisena metsänleimaustöissä merkitsemässä kaadettavia sahapuurunkoja ja pinotavarapuita. Hän päätyi seuraamaan isänsä, sodanaikaisen Metsähallituksen vt. pääjohtajan, metsäneuvos Ahti Mecklinin jalanjälkiä ja aloitti opiskelut Helsingin yliopiston metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Siellä hän Ylioppilasyhdistys Metsämiehet ry:n puheenjohtajana tapasi myös tulevan vaimonsa Solen, jonka kanssa vietti lähes 70 yhteistä vuotta.

Mäkitie toimi aluksi Metsäntutkimuslaitoksella ja Metsähallituksen metsänarvioimisosastolla tehden mm. metsätaloudellisen virkatutkinnon 1954.

Siitä lähtien koko ammatillisen uransa hän toimi Enso-Gutzeitin (myöh. Stora Enso) palveluksessa ensin harjoittelijana metsä­osastolla ja sitten apulaismetsänhoitajana Lahden, Joensuun ja Pielisen piireillä ja piirimetsänhoitajana Kajaanissa. Lopuksi ura vei metsäosaston pääkonttorille Imatralle.

Mäkitien monipuolisiin puunhankintatehtäviin sisältyi puuraaka-aineen toimitusten varmistaminen yhtiön puunjalostustehtaiden kasvaviin tarpeisiin. Tämä tarkoitti helsinkiläispojan kohdalla vuosikymmenten liikkumista metsissä ja metsätyökohteissa itäisen Suomen alueella 1954–1972.

Työuransa aikana Mäkitie näki puunhankinnan rajun murroksen ja teki uraauurtavaa kehitystyötä tietotekniikan juurruttamiseksi kentän puuvarastojen ja kuljetusten ohjauksen työkaluksi.

Hän toimi yhtiön tuontipuun hankintapäällikkönä 1980-luvulla ja oli siten mukana myös Suomen ja Neuvostoliiton välisessä puukaupassa. Hän jäi eläkkeelle 1992 Enso-Gutzeitin strategisen suunnittelun päällikön toimesta ja muutti sen jälkeen Solen kanssa takaisin molempien kotikulmille Helsingin Töölöön.

Kaupunkilaistaustastaan huolimatta Mäkitie paneutui täysimittaisesti luonnon ja erityisesti metsämaiden tuntemukseen.

Metsänkasvatuksen asiantuntijuutensa ja mielenkiintonsa puulajien ominaisuuksiin hän liitti myös perheen kesäpaikkana olevaan metsätilaan Etelä-Karjalassa, jonne hän kasvatti monimuotoisen arboretumin.

Mäkitie harrasti sukututkimusta ja julkaisi viisi genealo­giaa kuvaten värikkäästi sukunsa ja isänmaansa historiaa. Lapsuudessaan hän oli Suojeluskunnan poikaosastossa ja sotilasarvoltaan reservin kapteeni.

Matti oli todellinen herrasmies, rakastava isä ja lempeä Waari jälkikasvulleen kolmessa polvessa. Kaiken elämänviisauden ohessa hän viesti kasvien ja puulajien tuntemusta ja Suomen luonnon arvostusta.

Harri Mäkitie

Antti Mäkitie

Juha Mäkitie


Kirjoittajat ovat Matti Mäkitien poikia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet