Muistot    |   Muistokirjoitus

Anders Sjöblom 1938–2020

Kauppatieteiden maisteri

Kauppatieteiden maisteri Anders Sjöblom kuoli Helsingissä sairauden murtamana 23. huhtikuuta 2020. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Kaskisissa 11. tammikuuta 1938.

Koulunsa merikapteeni Axel Sjöblomin ja vaimonsa Edithin (o.s. Estman) nuorin lapsi Sjöblom aloitti sotalapsena Ruotsissa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kristiinankaupungin yhteislyseosta 1955 ja suoritti asevelvollisuutensa Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissä.

Sjöblom oli matemaattisesti lahjakas, ja hänen isänsä vaikutti pojan tulevaisuuteen laittamalla hänen paperinsa vetämään Ruotsalaiseen kauppakorkeakouluun. Sieltä Sjöblom valmistui diplomiekonomiksi 1958 vain 21-vuo­tiaana. Kauppatieteiden maisteriksi hän opiskeli töiden ohella.

Työuransa Sjöblom aloitti laivameklarina Saksan Kielissä. Kotimaa oli kuitenkin hänelle tärkeä, ja ura jatkui Närpiössä paikallisten teollisuusyritysten, Närko oy:n ja NTM oy:n palveluksessa. Muutettuaan Helsinkiin hänet rekrytoitiin pian tilintarkastusyhteisöstä Suomen Kaapelitehtaalle, joka myöhemmin fuusioitiin Nokiaan.

Nokian palveluksessa Sjöblom loi nousujohteisen uran yleten 1982 konsernin rahoitusjohtajaksi. Neljä vuotta myöhemmin hän ryhtyi yhdessä kollegansa Pentti Korkan kanssa yksityisyrittäjäksi. Miehet ostivat emoyhtiö Nokialta Airam oy:n, josta tuli Andersin elämäntyö.

Airam oli tunnettu ja menestyvä brändi kotimaassa, kunnes lama koitti, ja myös Airam joutui vaikeuksiin. Ne kuitenkin selätettiin. Sjöblom osallistui kuolemaansa saakka aktiivisesti yrityksen kehittämiseen mm. hallitustyöskentelyn kautta.

Sjöblomin harrastukset olivat urheilulliset. Nuorena hän kilpaili monessa pallolajissa jääpallosta ja tenniksestä vesipalloon. Päälajissaan jalkapallossa hän otteli toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Närpes Kraftissa ja sittemmin Oulunkylän If Gnistanissa. Myöhemmin golf sivuutti muut lajit.

Perhe oli kaikkein tärkeintä hänelle. Isänä ja aviomiehenä hän oli kuunteleva, neuvova ja lempeä. Vaimo Kaisu ja kolme poikaa saivat nauttia hyvin organisoiduista perhematkoista ympäri Eurooppaa ja kaukomaillekin. Matkaseurue kasvoi miniöiden ja viiden lastenlapsen myötä. Paraisten kesähuvilalla farfar oli oiva opettaja ja esikuva rakkaille lapsenlapsilleen, pelattiin pelejä tai nikkaroitiin.

Vuosikymmeniä jatkuneet ystävyyssuhteet rikastuttivat Sjöblomin pariskunnan eläkepäiviä. Hauskoja iltoja vietettiin hyvän ruuan, viinin ja vilkkaan keskustelun parissa. Anders loi aina ympärilleen lämpimän huumorintajuisen tunnelman. Hän oli myös suuri kirjallisuuden ja teatterin ystävä.

Jan Sjöblom

Axel Sjöblom

Magnus Sjöblom


Kirjoittajat ovat Anders Sjöblomin pojat.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet