Muistot    |   Muistokirjoitus

Tapio Vierunen 1946–2020

Varatuomari

Varatuomari, kihlakunnan­vouti Tapio Richard Vierunen kuoli pitkällisen sairauden ­uuvuttamana Espoossa 17. maaliskuuta 2020. Hän oli 73-vuo­tias, syntynyt Elimäellä 28. elokuuta 1946.

Vierunen kirjoitti ylioppilaaksi Orimattilan yhteiskoulusta 1965. Yliopisto-opinnot kiinnostivat, ja kasvuympäristö poliisin poikana sai hänet hakeutumaan Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Opiskelujen ohella hän aloitti työskentelyn haastemiehenä Helsingin ulosottovirastossa ja Helsingin maistraatissa. Tämä osoitti hänelle suuntaa uralle ulosottojuridiikkaan.

Ruotsin kielen hän oppi ol­tuaan useita kesiä tehdastöissä Ruotsissa. Vierunen toimi myös vuosia kaupunginvoudin viransijaisena jo ennen valmistumistaan 1980.

Varatuomarin arvon hän sai 1983 auskultoituaan Helsingin raastuvanoikeudessa. Ulosotto oli tuolloinkin oikeusministe­riön hallinnonalaa mutta ilman erillistä virastoa kuten nyt. Auskultoinnin jälkeen seurasi voudin viransijaisuuksia mm. Helsingissä, Turussa ja Lahdessa. Väliin mahtui myös ajanjakso asianajotoimistossa. Sotilasarvoltaan Vierunen oli reservin vänrikki.

Vuonna 1986 Vierunen aloitti ensimmäisessä vakinaisessa virassaan Vantaan ulosottoviraston ulosottomiehenä. Virka­nimike oli osastopäällikkö. Virka oli uusi ja tehtäväkentän luominen ja kehittäminen jäi hänen vastuulleen. Ministeriö oli tuolloin, kuten monet muutkin vastaavat, liiaksi poliittisten tuulien heiluteltavana, mutta Vierunen riisui ja muokkasi ulos­ottotoimen tiukan asialliseksi ja tehokkaaksi.

Käytännön koulutus tapahtui 1990-luvun laman jälkimainingeissa. Tulokset olivat tehokkaita, ja alaisten tuki vankkumatonta. Silti välit ministeriöön pysyivät muodollisina, kun pehmeitä sosiaalisia arvoja korostavan johdon mielestä Vierusen ryhmä toimi liiankin tehokkaasti.

Alansa omaa arvostusta silti suuresti nauttivana Vierunen suoritti virkavuotensa loppuun Espoon kihlakunnanvoutina. Asiallisesti ja tunteilematta, mutta aina lakia ja oikeuden­mukaisuutta noudattaen.

Viran ulkopuolella Tapio sen sijaan oli varsin humaani ja huumorintajuinen – lämmin persoona. Hän oli innokas kirjallisuuden harrastaja ja luonnon tuntija. Harva pystyi hänet voittamaan klassisen kirjallisuuden analyysissä tai vaikkapa ornitologiassa.

Sairastuttuaan vakavasti Tapio vietti viimeiset vuotensa perhepiirissä. Tapion aviopuoliso Annikki toimi myös juridiikan tehtävissä, mutta pariskunta oli eloisa ja kaukana ”perusjuristisesta” tosikkomaisuudesta. Puolison lisäksi Tapion lähipiiriin kuuluivat myös lapset Inkeri ja Riku perheineen.

Timo Leikas

Ari Kyyrö

Kirjoittajat ovat Tapio Vierusen juristikollegoita ja ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet