Muistot    |   Muistokirjoitus

Pentti Pesonen 1931–2020

Yliopistonlehtori

Yliopistonlehtori Pentti Pesonen kuoli Espoossa 20. huhtikuuta 2020 pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Helsingissä 16. kesäkuuta 1931.

Tultuaan ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta 1950 Pesonen alkoi opiskella Helsingin yliopistossa romaanista filologiaa sivuaineenaan mm. arabia. 1960-luvulla hän toimi Ranskan suurlähetystössä lehdistöavustajana ja kääntäjänä. Elämäntyönsä hän teki Helsingin yliopiston romaanisen filologian lehtorina 1966–1994.

Vuosien kuluessa hänen opetustaan seurasi usea opiskelijasukupolvi. Uransa loppupuolella Pesonen saattoikin todeta, että hänen silloisista, nuoremmista kollegoistaan lähes kaikki olivat olleet hänen oppilaitaan. Pesonen oli niitä opettajia, jotka opiskelijat muistavat vielä vuosien päästä: hän oli vaativa, mutta suhtautui kannustavasti opiskelijoihin.

Pesosen Ranska-suomi-sanakirja ilmestyi 1978 Otavan kustantamana. Sille antoivat persoonallisen lisän tekijää erityisesti kiinnostavien alojen, kuten lääketieteen ja slangin, termit. Arkikielen merkitys kirkastui Pesoselle jo elämänuraan vaikuttaneilla nuoruuden opintomatkoilla Ranskaan.

Sanakirjan laajennettu ja uudistettu laitos, Uusi ranskalais-suomalainen sanakirja, ilmestyi 2006 (Finn Lectura). Sen laatimisessa oli korvaamattomana yhteistyökumppanina ja toisena tekijänä puoliso, maisteri Pirkko Pesonen. Aviopari jakoi tehtävän siten, että yhden nukkuessa toinen työsti sanakirjaa, joten hukka-aikaa ei ollut nimeksikään.

Kun järjestäytymättömät Helsingin yliopiston lehtorit 1960–1970-luvun vaihteessa päättivät perustaa lehtoriyhdistyksen (HYL), he valitsivat puheenjohtajaksi Pesosen. Myöhemmin HYL liittyi Yliopistonlehtorien liittoon (YLL). Pesonen toimi YLL:n puheenjohtajana 1976–1990 ja 1996 hänestä tuli sen kunniapuheenjohtaja.

Pesonen oli hyvä neuvottelija, rauhallinen, sitkeä ja tarvittaessa peräänantamaton. Lisäksi hän havaitsi ajoissa merkkejä jäsenten tulevaisuuteen vaikuttavista muutoksista ja hänellä oli rohkeutta esittää liiton hallitukselle tarvittavia vaikeitakin päätöksiä.

Koska hän osasi perustella ehdotuksensa hyvin, hän sai useimmiten toteuttaa ne.

YLL:n puheenjohtajana Pesonen esitti vuonna 1985 oman kustantamon perustamista. Finn Lecturaksi nimetty yhtiö toimi alkuaikoina toimistotehtäviä lukuun ottamatta lähes yhden miehen voimin.

Toimitusjohtaja Pesonen piti yllä yhteyksiä, hankki käsikirjoituksia ja neuvotteli sopimuksia. Toiminnan laajetessa yhtiöstä tuli laadukas pienkustantamo. Kustannusosakeyhtiö Otava osti sen osakekannan 2018.

Pesosen työntäyteiseen elämään kuului kuusilapsinen perhe, filateliaharrastus ja tietenkin koirat, jotka olivat lähes perheenjäsenen asemassa.

Juhani Henttula

Elina Suomela-Härmä

Seija Tiisala


Kirjoittajat ovat Pentti Pesosen entisiä oppilaita ja kollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet