Muistot    |   Muistokirjoitus

Aune Miettinen 1932–2020

Valtiotieteiden maisteri

Valtiotieteiden maisteri Aune Miettinen (o.s. Asunmaa) kuoli 26. huhtikuuta 2020 Joensuussa Hän oli 87-vuotias, syntynyt 14. heinäkuuta 1932 Alavudella.

Miettisen vanhemmat olivat Amerikan-kävijöitä, jotka menivät naimisiin USA:ssa. He palasivat isä-Eemelin kotitaloon Alavudelle 1919. Aune syntyi toiseksi vanhimpana lapsena.

Aune Miettisestä tuli Asunmaanmäen ensimmäinen ylioppilas vuonna 1952. Sen jälkeen hän opiskeli sairaanhoito-opistossa ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Valmistuttuaan hän toimi Kivelän sairaalassa, Mannerheimin Lastensuojeluliitossa sekä Kansaneläkelaitoksessa.

Hän meni naimisiin vuonna 1964 kapteeni Tauno Miettisen kanssa, josta tuli eversti ja joka toimi komentajana Kainuun ja Kaakkois-Suomen rajavartiostoissa. Aune Miettinen toimi ylihoitajana ja opettajana sairaanhoito-oppilaitoksissa.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 1991 Miettinen toimi aktiivisesti Pohjois-Karjalan sukututkimusseurassa puheenjohtajana selvitellen sekä appensa jääkärikommodori Väinö Miettisen että omaa Asunmaan sukua. Monen vuoden tutkimusuurastusten jälkeen vuonna 2000 valmistui Asunmaanmäki Alavudella 1691–1999 -kirja, joka sisältää sukuluettelot sekä värikkäät ja mielenkiintoiset kuvaukset eri taloista. Teos on saanut erityiskiitosta kauniista ulkoasusta.

Miettisille syntyi kaksi lasta, lapsenlapsia syntyi kaksi, mutta perhe on kasvanut uusien puolisoiden lapsilla.

Sukututkimuksen lisäksi Miettisen harrastuksiin kuuluivat sotilaskotityö, jooga ja hänen omien sanojensa mukaan itärajan tuntumassa eläminen. Aune Miettinen oli laajasti sivistynyt, avarakatseinen, opiskelumyönteinen ja paljon lukeva naisasianainen. Kotona vallitsi täydellinen tasa-arvo. Lapset kasvatettiin kun­nioittamaan isänmaata sekä äidinkieltä ja kulttuuria.

Pitkäaikainen kesäpaikka löytyi Kaavin Muje-järveltä. Siellä kesiään viettivät perheen lisäksi sukulaiset, ystävät ja tuttavat. Muikkua, ahventa, haukea ja rapuja kalasteltiin perinteisellä savolaisella puuveneellä, soutaen ja huovaten. Savusauna lämpeni usein ja vanhaan talliin tehty oluttupa toimi monien hauskojen juhlien näyttämönä. Joka vuosi laitettiin ryytimaa ja poimittiin mesimarjoja ja vadelmia.

Aune sairastui 2003 Alzheimerin tautiin. Puutarhanhoito, koirat, lukeminen, musiikki ja puoliso, joka toimi pitkään omaishoitajana, olivat hänen sairautensa ajan iloja.

Helena Miettinen,

Martti Asunmaa

Veikko Miettinen

Kirjoittajat ovat Aune Miettisen tytär, veli ja poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet