Muistot    |   Muistokirjoitus

Leena Santalahti 1943–2020

Musiikkitoimittaja

Musiikkitoimittaja Leena Santalahti (ent. Suppanen, o.s. Marttunen) kuoli sairauden ­uuvuttamana hoivakodissa Espoossa 23. toukokuuta 2020. Hän oli 77-vuotias, syntynyt 21. helmikuuta 1943 Heinolassa.

Santalahti aloitti vuonna 1962 Yleisradion nuotistossa, siirtyi sitten Helsingin kaupunginorkesteriin, Musiikin tiedotuskeskukseen ja Helsingin juhlaviikoille. Työn ohella hän suoritti Helsingin yliopistossa musiikin cum lauden.

Vuonna 1971 alkoi työ toimittajana Yleisradion Taidemusiikki­osastolla ja jatkui piano- ja urkumusiikin tuottaja-toimittajana Musiikkiosastolla eläkkeelle jäämiseen vuonna 2006.

Pianotunnit jo lapsena Heinolassa ja Viipurin/Lahden musiikkiopistossa johtivat Sibelius-Akatemiaan, jonka solistiselta linjalta Santalahti valmistui.

Opiskeluaikoinaan hän esiintyi pianistina helsinkiläisissä ravintoloissa ja antoi pianotunteja Helsingin konservatoriossa ja myöhemmin yksityisesti kotonaan.

Musiikin ajankohtaisohjelmien toimittajana Santalahti tuli tutuksi mm. radion Äänirauta-ohjelmista ja Musiikkiuutisista sekä suosituista Musiikkihaavi- ja Näistä levyistä en luovu -ohjelmista. Santalahden rauhallinen, lämmin ja pehmeä puhetyyli, hillitty esitystapa ja musiikkituntemus saivat kuuntelijoilta kiitosta.

Työhön kuuluivat myös erilaiset musiikkikilpailut, festivaalit ja tapahtumat.

Monien orkestereiden ja kuorojen laajoilta ulkomaisilta konserttimatkoilta lähetettiin suoria ja nauhoitettuja ohjelmia, jotka Santalahti toimitti. Hän juonsi konsertteja ja tilaisuuksia eri puolella Suomea ja oli festivaalien hallituksen jäsenenä tai asiantuntijana mm. Espoon Urkuyö ja aaria-, Jyväskylän Kesä- ja Uuno Klami -tapahtumissa.

Musiikkiarvosteluja hän kirjoitti parinkymmenen vuoden ajan Espoon paikallislehtiin, kuten Länsiväylään.

Musiikki oli hänelle myös harrastus, erityisesti ooppera­musiikki.

Santalahti sai työstään useita tunnustuksia. Organum-seuran kiertopalkinnon hän sai vuonna 2003 pitkäjänteisestä työstä suomalaisen urkutaiteen hyväksi Yleisradiossa.

Kunnallispolitiikkaan hän osallistui Espoon kulttuurilautakunnassa. Hän oli mukana myös Heinolan valtuuskunnassa.

Leenalle, hänen tyttärelleen ja lapsenlapselleen rakas ja monille kollegoille ja ystäville tuttu ja vieraanvarainen rentoutumispaikka oli kesämökki Virolahden Pyterlahdessa, sen kuuluisien kalliolouhosten kainalossa, säveltäjä Uuno Klamin synnyinmaisemassa.

Tuovi Putkonen

Kirjoittaja on Leena Santalahden sisar.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet