Muistot    |   Muistokirjoitus

Liisa Helimäki-Moberg 1947–2020

Uskonnonopettaja

Uskonnonopettaja Liisa Helimäki-Moberg kuoli 19. toukokuuta 2020 Helsingissä, Meilahden sairaalassa 72-vuotiaana aortan repeämään. Hän oli syntynyt Virroilla 6. joulukuuta 1947 suureen pohjoishämäläiseen sukuun.

Isä oli maatilan isäntä, äiti kansakoulunopettaja ja maatilan emäntä. Liisa oli perheen kolmesta tyttärestä vanhin.

Helimäki-Moberg valmistui uskontotiede pääaineenaan teo­logian maisteriksi Helsingin yli­opistosta vuonna 1973. Samana vuonna presidentti Urho Kekkonen antoi hänelle ensimmäisten joukossa erivapauden opettaa evankelis-luterilaista uskontoa.

Helimäki-Moberg toimi opettajana useissa kouluissa 1970-luvulla, lukuvuoden ajan myös maahanmuuttajaopettajana Göteborgissa. Korson koulussa Vantaalla Liisa, lempinimeltään Lissu, toimi uskonnon ja elämänkatsomustiedon opettajana vuosina 1979–2009.

Liisa Helimäki-Moberg teki monia viihde- ja kulttuuriohjelmia Yleisradiolle, usein myös aviomiehensä Risto Mobergin kanssa.

Kirkko näinä päivinä -radio-ohjelmissa hän sosiaalisesti valveutuneena käsitteli myös yhteiskunnan heikompiosaisten asioita. Se aiheutti kirkon taholta jopa kitkaa, ja sen vuoksi hän erosi evankelis-luterilaisesta kirkosta 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. Vuonna 1978 hän liittyi miehensä kanssa roomalaiskatoliseen kirkkoon.

Toimittajan työ oli Helimäki-Mobergille intohimoinen harrastus, miltei toinen ammatti. Hän kirjoitti useita tietokirjoja, mm. katolisesta kirkosta teoksen Avainten valta (2005), jossa hän myös hieman kritisoi katolisen kirkon toimintaa.

Hän oli myös mukana toimittamassa Yleisön puolesta -teosta (2004), joka sisälsi eri alojen asiantuntija-artikkeleita Yleisradion toiminnasta ja viestintäpolitiikasta.

Jo nuorena opiskelijana Helimäki-Moberg halusi olla mukana vaikuttamassa ja lisäämässä sosiaalista tasa-arvoisuutta ja oikeudenmukaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Viime vuonna kuollut radiotoimittaja Jorma Elovaara perusti 1960-luvun lopulla keskusteluseura Psyke ry:n ja halusi yhdistyksen sosiaalityöntekijäksi heteroseksuaalin teologin.

Siinä toimessa Liisakin oli myötävaikuttamassa homoseksuaalisuuden poistamiseen rikoslaista, joka tuli voimaan vuonna 1971.

Musiikki ja varsinkin laulu olivat iloiselle ja valoisalle Liisa Helimäki-Mobergille rakkaita harrastuksia.

Hän lauloi Suomen Laulu -kuorossa ja Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnan kirkkokuorossa. Lisäksi hän toimi Helsingin Työväenopiston Opistolaisyhdistyksessä. Liisa, jolla itselläänkin oli Turnerin syndrooma, kirjoitti viimeisenä teoksenaan Turnerin oireyhtymä -kirjan vuonna 2016.

Risto Moberg

Pia Margareta Granberg

Kirjoittajat ovat Liisa Helimäki-Mogergin aviomies ja ­opettajaystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet