Muistot    |   Muistokirjoitus

Juhani Virkki 1940–2020

Valtiotieteen maisteri

Valtiotieteen maisteri Harri Juhani Virkki kuoli Rio de Janeirossa 29. toukokuuta 2020 no­peasti edenneeseen syöpään. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Helsingissä 2. kesäkuuta 1940.

Virkki oli Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kasvatti. Työura alkoi 1966 paperiteollisuuden vientiorganisaatio Finnpapin harjoittelijana Helsingissä ja vuonna 1967 Rio de Janeirossa ja pian vakinaisena vientimiehenä brasilialaisessa Samab-yhtiössä, joka vastasi Finnpapin edustajana paperin viennistämme Brasilian kasvavilla markkinoilla.

Markkinoilla vallitsi kova kilpailu. Virkillä oli vieraissa olosuhteissa kuitenkin korkealuokkaiset, kannustavat esimiehet ja työtoverit. Samab oli lopettamiseensa saakka 2000-luvun alussa alansa johtavia yrityksiä Brasiliassa. Vuonna 1993 Virkki aloitti itsenäisenä yrittäjänä, mutta läheinen yhteistyö saneeratun Samabin kanssa jatkui. Suomalaistehtaista Tervakoski oy:n Brasilian edustus siirtyi Virkille. Hän hoiti firmaansa kuolemaansa saakka.

Virkki oli Rio de Janeiron pienessä suomalaiskoloniassa kaikkien tuntema ja arvostettu aktiivi. Hän vaikutti keskeisesti Suomalais-brasilialaisessa kulttuuri-instituutissa ja auttoi suurlähetystöämme erilaisessa yhteydenpidossa. Monelle suomalaiselle kauppa- tai teollisuusmiehelle Virkki oli hyödyllinen kontakti, joka tunsi brasilialaista business-kulttuuria verraten joskus sen dynamiikkaa sambaan: kaksi askelta eteen ja yksi taakse ja välillä hässäkkää, ”confusao”, kuten Wärtsilän kokenut aluejohtaja Kimmo Pohjanpalo on muistellut. Kotikaupunkinsa tuntevana Virkki toimi tarvittaessa myös vapaa-ajan oppaana monille patruunoille.

Virkki omaksui paikallisasukkaan rennon tyylin ja opetteli erinomaisen portugalinkielen taidon. Hän tanssi nuorena miehenä jopa paikallisen sambakoulun karnevaalikulkueessa, tiettävästi ensimmäisenä suomalaisena. Jalkapallossa hän kuului Botafogo-seuran kannattajiin.

Perheen Virkki perusti 1970-luvulla brasilialaisen Isabel Barbosa Liman kanssa, ja liitosta syntyi kaksi lasta, Kaarina ja Mikael. Juhani Virkki, jonka isä oli kaatunut rintamaupseerina vuonna 1944, myös säilytti aina isänmaansa kansalliset perusarvot ja oli niistä ylpeä. Perinteen kunnioitus vain korostui Brasilian vuosina. Olikin itsestään selvää, että sotaorvon ja reservin vänrikin Brasiliassa kasvanut poika Mikael suoritti varusmiespalveluksen Suomen puolustusvoimissa.

Pekka J. Korvenheimo

Kirjoittaja on entinen suurlähettiläs Brasiliassa ja Juhani Virkin ystävä jo opiskeluvuosilta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet