Muistot    |   Muistokirjoitus

Aila Harju 1929–2020

Lehtori

Lehtori Aila Harju (o.s. Ruonavaara) kuoli kotonaan Helsingissä pitkäaikaiseen sairauteen 6. toukokuuta 2020. Hän oli 91-vuotias ja syntynyt Kemissä 14. tammikuuta 1929.

Harju tuli ylioppilaaksi 1949 Kemin tyttölyseosta ja valmistui filosofian kandidaatiksi 1953 Helsingin yliopistosta, pääaineinaan suomen kieli ja kotimainen kirjallisuus. Vuosina 1952–1955 hän toimi kirjastonhoitajana ja äidinkielenopettajana Lahdessa.

Hän aloitti äidinkielen vanhempana lehtorina Alajärven yhteiskoulussa 1957. Useat oppilaat olivat vaatimattomista oloista. He tulivat ”pitkospuita pitkin” kouluun.

Alajärvellä Aila Harju avioitui toimitusjohtaja, kirjakauppias Matti Harjun kanssa ja he saivat kolme poikaa. Perheen muutettua Helsinkiin 1967 Harju toimi opettajana Ressun poikakoulussa. Lopetettuaan säännöllisen ansiotyön hän harjoitti kielentarkastusta kustantamoille ja avusti useita lehtiä. Harjulla oli myös työhön liittyviä julkaisuja, kuten Tyylin ja kielen harjoituksia (1967) sekä Harju-Mörsäri-Rainio: Asiatekstejä lukioon ja aikuiskasvatukseen (1970).

Aktiivisella julkaisutoiminnallaan hän loi perheelleen esimerkin siitä, että kansallisesta kulttuuripääomasta voidaan huolehtia kirjoittamalla ja julkaisemalla oman alan kirjoituksia ja osallistumalla yhteiskunnalliseen toimintaan.

Harju antoi myös yksityistunteja abiturienteille äidinkielessä. Kaiken toimintansa muiden ihmisten hyväksi hän teki omalla kustannuksellaan.

Paikallistasolla Aila Harju oli monipuolinen vapaaehtoistoimija, hän oli Vuoden kulosaarelainen 1996. Hän oli yli 10 vuotta seurakuntaneuvoston jäsen ja veti ihmissuhde-, keskustelu- sekä suosittua kirjallisuuspiiriä alustustensa pohjalta. Hän toimi vuosia Kulosaarelaiset ry:n sekä Itä-Helsingin Kulttuuriviikot ry:n hallituksessa, ja järjesti lukuisia taidematineoita.

Aila luki kaunokirjallisuutta, yhteiskunnallista kirjallisuutta ja tutkimusta. Hän harjoitti kirjeenvaihtoa koulu- ja opiskeluaikaisten ystävättäriensä kanssa ja oli järjestämässä Kemin tyttölyseon luokkakokouksia.

Ailan sydämellisyyttä osoitti laaja majoitustoiminta. Osa Helsingin kansainvälisten musiikkikilpailujen osanottajista asui Ailan luona oman karsiutumisensa jälkeenkin. Hän majoitti myös erimaalaisia opiskelijoita, vaihto-oppilaita ja mm. unkarilaista maalaiskirkkoherraa.

Ilkka Harju

Hannu Harju


Kirjoittajat ovat Aila Harjun poikia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet