Muistot    |   Muistokirjoitus

Olavi Hakala 1928–2020

Rakennusmestari

Rakennusmestari Olavi Hakala kuoli 15. toukokuuta 2020 Muuramessa. Hän oli 92-vuo­tias, syntynyt 6. huhtikuuta 1928 Karijoella.

Hakala valmistui 19-vuotiaana rakennusmestariksi Vaasan teknillisestä koulusta ja toimi aluksi kotiseudullaan Kristiinankaupungissa vastaavana mestarina eri rakennustyömailla.

Vuonna 1960 hänet valittiin Jyväskylän Osuuskauppa Mäki-Matin rakennusmestarin virkaan. Hän nautti työntekijöidensä kunnioitusta ammatillisen osaamisensa ja rehdin persoonansa vuoksi. Työura jatkui Keski-Suomen Hakan toimitusjohtajana ja myöhemmin Keski-Suomen YH-Rakennuttajien kiinteistöjohtajana.

Hakala oli yli 25 vuoden ajan Jyväskylän kunnallisissa luottamustoimissa aktiivisesti mukana ja vaikutti monella tavalla kaupungin urheilun ja kulttuurin rakennushankkeiden toteutukseen.

Hän toimi pitkään rakennuslautakunnan ja teknisen lautakunnan puheenjohtajana, ja tuona aikana toteutettiin muun ­muassa Viitaniemen liikuntapuisto, Hippoksen jäähalli ja Alvar Aallon suunnittelema teatteritalo.

Rakennusasiantuntijoiden järjestössä (Jyväskylän Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK) hän työskenteli puheenjohtajana ja sihteerinä pitkään. Ansioistaan luottamustoimissa hänelle myönnettiin järjestön kunnia­jäsenyys vuonna 2012.

Läpi elämän urheilu oli Hakalalle sydämen asia. Hän oli luomassa Kristiinankaupunkiin palloiluseura Unitasta jo vuonna 1949. Muutettuaan Jyväskylään hän perusti vuonna 1962 jalkapalloon ja jääpalloon erikoistuneen Jyväskylän Palloseuran.

Hän toimi seurassa aktiivisesti lähes neljänkymmenen vuoden ajan pelaajana, valmentajana, puheenjohtajana ja toiminnan moottorina.

Hakalan pitkäaikainen haave toteutui keväällä 2019, kun JPS voitti ensimmäisen Bandyliigan mestaruutensa. Erittäin ansiokkaan toimintansa johdosta Hakala kutsuttiin Jääpalloliiton Kunniagalleriaan vuonna 2014.

Hakala oli monelle tärkeä isähahmo ja myöhemmin myös tuki ammatinvalinnassa ja työnhaussa.

JPS:n alkutaipaleella hän järjesti kaupunginosajoukkueille jalkapallon nappulaliigan ja loi näin suurelle joukolle nuoria mahdollisuuden hyvän harrastuksen löytämiseen. Monet JPS-pelaajat saivat ensimmäisiä kansainvälisiä kokemuksia Ollin organisoimilla jääpallomatkoilla ystävyyskaupunki Eskilstunaan Ruotsiin ja jalkapallomatkoilla Kleveen Saksaan.

Ollin ja Hilkka-vaimon onnellista yhteistä taivalta kesti lähes 70 vuotta. He saivat kaksi lasta, joiden perheiden elämässä he olivat aina tiiviisti läsnä.

Vesa Kotimäki

Seppo Viinikainen


Kirjoittajat ovat Olavi Hakalan pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet