Muistot    |   Muistokirjoitus

Milton Glaser 1929–2020

Graafinen suunnittelija

Yhdysvaltalainen graafinen suunnittelija Milton Glaser kuoli 26. kesäkuuta 2020 New Yorkissa 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt New Yorkissa 26. kesäkuuta 1929.

Glaser tunnetaan erityisesti I Love NY -logostaan. Glaser suunnitteli sen New Yorkin osavaltion vuoden 1977 mainoskampanjalle, jonka tarkoituksena oli edistää turismia.

Tarinan mukaan hän piirsi logon – paksut mustat kirjasimet ja kirkkaanpunainen sydän ”love”-sanan tilalla – ­ensimmäisen version punaisella värikynällä paperinpalalle taksin takapenkillä.

Logon voi nähdä lähes kaik­kialla maailmassa muun muassa julisteissa, paidoissa ja mukeissa. Siitä on myös tehty lukematon määrä muunnelmia muille kaupungeille ja paikoille, yleensä ilman lupaa. Vuonna 2009 New Yorkin osavaltio teki ”I Love New York”-lauseesta virallisen mottonsa.

”Olen ällikällä lyöty, mitä tälle pienelle, yksinkertaiselle, mitättömälle idealle tapahtui”, Glaser totesi The Village Voice -lehdelle vuonna 2011.

Glaser suunnitteli logon ilmaiseksi. Alkuperäinen piirros on nykyään esillä New Yorkin modernin taiteen museossa MoMassa.

Toinen erityisen tunnettu Glaserin design on vuonna 1967 tehty psykedeelinen Bob Dylan -juliste, joka tuli jokaisen Bob Dylan’s Greatest Hits -levyn mukana. Julisteessa on mustavalkoinen Bob Dylanin siluetti, jolle on tehty islamilaisen taiteen pohjalta tyylitellyt, paksut, aaltoilevat, moniväriset hiuskiehkurat. Julistetta tehtiin lopulta lähes kuusi miljoonaa kappaletta, New York Times kertoo. Yhteensä Glaser suunnitteli elämänsä aikana yli 400 julistetta.

New York Timesin mukaan Glaser toi kaupalliseen taiteeseen ”nokkeluutta, hulluttelua, narratiivia ja taidokasta piirtämistä” 1950-luvun puolestavälistä lähtien – aikana, jolloin mainontaa hallitsivat toisaalta ankara modernismi, toisaalta kodin realismi. Glaserin työt vaikuttivat koko maailman vi­suaaliseen kulttuuriin varsinkin 1960- ja 1970-luvuilla.

Vuonna 1968 Glaser oli mukana perustamassa New York -aikakauslehteä ja toimi sen designpäällikkönä yhdeksän vuotta. Vuonna 1987 Glaser suunnitteli Maailman terveysjärjestö WHO:lle aidsin vastaisen kampanjan symbolin ja julisteen.

Myös DC Comicsin lähes 30 vuotta käytössä ollut ”luotilogo” on Glaserin suunnittelema, kuten myös Brooklyn Brewery -panimon visuaalinen ilme.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi