Muistot    |   Muistokirjoitus

Carl Reiner 1922–2020

Näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja

Yhdysvaltalainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Carl Reiner kuoli 29. kesäkuuta 2020 kotonaan Beverly Hillsissä, Kaliforniassa.

Hän oli 98-vuotias, syntynyt Bronxissa, New Yorkissa 20. maaliskuuta 1922.

Reiner oli televisiokomedian suuria pioneereja. 1960-luvulla hän loi tilannekomedia The Dick Van Dyke Show’n, joka voitti yhteensä 15 Emmy-palkintoa. Sitä pidetään yhä yhtenä televisiohistorian parhaista komediasarjoista. Se on televisiokomedia televisiosta.

Hänet tunnetaan myös muun muassa elokuvien Luoja lippa­lakissa (Oh, God!, 1977), Superhulttio (The Jerk, 1979) ja Kuollut mies ei palttoota kaipaa (Dead Men Don’t Wear Plaid, 1982) ohjaamisesta. Näistä viimeisimmän hän myös käsikirjoitti ja oli osaltaan mukana nostamassa koomikko Steve Martinia superkuuluisuuteen.

Reiner teki yhteistyötä myös toisen komedialegendan, Mel Brooksin, kanssa muun muassa 2000 Year Old Man -sketseissä. Vielä viime viikolla Reiner kertoi, että ylpein hän on juuri 2000 Year Old Man -äänitteistä ja The Dick Van Dyke Show’sta.

Reiner ja Brooks olivat sydänystäviä 70 vuoden ajan.

”Luulen, ettei minulla ole ollut koskaan parempaa ystävää kuin Carl”, Brooks sanoi Reinerin ja Brooksin yhteishaastattelussa The Guardianissa tämän vuoden helmikuussa.

”Voi Luoja, ajatus elämisestä ilman häntä – maailma olisi liian synkkä!”, Reiner vastasi.

Kuuluisa oli myös Reiner itse. Hänen näyttelijäntyönsä Caesar’s Hourissa ja Your Show of Shows’ssa oli osaltaan määrittelemässä, mitä televisiokome­diasta myöhemmin tuli: leikkisää, kokeellista, nopeatempoista, The New York Times kirjoittaa.

Reinerin tv-työt 1950- ja 1960-luvulla olivat mukana tekemässä televisiosta mediaa, joka toi maailman kotiin, maailman, joka otti vaikutteensa tv:stä.

Myöhemmällä urallaan Reiner näytteli muun muassa Ocean’s Eleven -elokuvassa ja sen jatko-osissa. Hän esiintyi sivuroolissa myös Miehen puolikkaat (Two and a Half Men) -tilannekome­diassa.

Twitterissä Reiner oli aktiivinen aina viimeisiin tunteihinsa saakka. Kaksi päivää ennen kuolemaansa Reiner kertoi, ettei ”mikään miellytä minua enemmän kuin tieto, että olen elänyt parhaan mahdollisen elämän tapaamalla ja naimalla lahjakkaan Estelle Lebostin”.

Reiner oli myös äänekäs presidentti Donald Trumpin arvostelija.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi