Muistot    |   Muistokirjoitus

Timo Reenpää 1949–2020

Sarjakuvaneuvos

Sarjakuvaneuvos Timo Reenpää kuoli pitkälle edenneeseen sairauteen Terhokodissa 16. toukokuuta 2020.

Hän oli 70-vuotias, syntynyt Helsingissä 26. syyskuuta 1949.

Reenpää kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta 1968 ja opiskeli Helsingin yliopistossa romaanista filologiaa ja venäjää.

Työ­uransa Reenpää teki Yleisra­diossa, Kustannusosakeyhtiö Otavalla, Akateemisessa kirjakaupassa sekä Suomalaisessa kirjakaupassa.

Ranskalaisen koulun kasvattina ranska oli Reenpäälle kuin toinen äidinkieli, mikä johti luontevasti siihen, että hän käänsi 1970-luvulla useamman albumin verran Morrisin ja Goscinnyn Lucky Lukea sekä muun muassa Enki Bilalia ja André Franquinia.

Luokkatoverit muistavat hänet myös taitavana piirtäjänä. Jo nuorena poikana sarjakuvien piirtäminen oli lähellä hänen sydäntään.

Reenpää oli tulisielu, jonka johdolla suomalainen sarjakuva alkoi 1970-luvulla nousta aallonpohjastaan kohti sitä kulttuurillista asemaa, joka sillä nykyään on.

Hän oli Suomen Sarjakuvaseuran pitkäaikaisin puheenjohtaja (1976–1980 ja 1986), ja hänen aikanaan Sarjakuvaseura vakiinnutti asemansa populaarikulttuurin kentällä.

Jäätyään pois seuran aktiivisesta toiminnasta Reenpää työskenteli vuosikymmenet alan taustavaikuttajana.

Reenpään järjestöllinen aktiivisuus suuntautui 2000-luvulla hänen pitkäaikaisimpaan liikuntaharrastukseensa jōdōon, jossa hän edusti Suomea maajouk­kueessa ja toimi vuorollaan kattojärjestön jōdō-vastaavana.

Reenpää oli aiemmin 1990-luvulla harrastanut kendoa, jonka alkulähde on japanilaisessa miekkataistelussa. Jōdōssa häntä kiehtoi vaatimattomassa kepissä piilevä voima, joka vapautui oikealla tekniikalla haastaen jopa ylivoimaiselta tuntuvan samurain miekan.

Sikariharrastajana Reenpää oli perehtynyt erityisesti suomalaisen sikarin historiaan, josta hän myös esitelmöi.

Reenpään kiinnostus histo­riaan ilmeni myös hänen keräilyharrastuksessaan, joka kohdistui vanhoihin Ranskan karttoihin 1500- ja 1600-luvuilta.

Näihin karttoihin perustuva harvinaislaatuinen näyttely avataan syyskuussa Kansallisarkistossa Helsingissä.

Viime vuosina Reenpää oli keskeisessä osassa elvyttämässä Ranskalaisen koulun entisten oppilaiden kerhoa Club Napo­léonia, joka toimii Facebookissa ja järjestää myös tapaamisia kuukausittain.

Oli sitten kyse sarjakuvasta, härkätaisteluista, sikareista, orkideoista tai kartoista, Timo Reenpää paneutui syvällisesti jokaiseen harrastamaansa ­aiheeseen todellisen aficionadon lailla.

Juhani Tolvanen

Juhani Härmä

Kirjoittajat ovat Timo Reenpään ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet