Muistot    |   Muistokirjoitus

Erkki Hirvelä 1937–2020

Taidemaalari

Taidemaalari Erkki Hirvelä kuoli 16. kesäkuuta 2020 Jämsän Jokilaakson sairaalassa nopeasti edenneeseen syöpään.

Hän oli 82-vuotias, syntynyt Jämsässä 17. kesäkuuta 1937.

Hirvelä oli yksi suomalaisen akvarellitaiteen parhaita tuntijoita ja tekijöitä sekä taiteilijajärjestöaktivisti.

Hän eli ja työskenteli koko elämänsä ajan Jämsässä Niskalan tilalla ja tasapainotteli maanviljelyksen ja taiteilijaelämän välillä.

Hirvelä valmistui taidemaalariksi Suomen taideakatemian koulusta vuonna 1961.

Hän teki 1960–1970-luvuilla myös ympäristötaidetta, mutta hänen päätuotantonsa on akvarelleja, maisemia, asetelmia ja muotokuvia.

1960-luvulla Hirvelä rakennutti 1800-luvulta peräisin olevan kotitalonsa yhteyteen arkkitehti Jyrki Kalkkeen suunnitteleman tyylikkään, veistoksellisen ateljeelisärakennuksen, jossa järjesti myös näyttelyitä ja konsertteja loppuun saakka.

Suuri maalaistalo oli aina avoinna vieraille ja kuhisi taiteilijoita ja muuta kulttuuriväkeä. Jyväskylän kuuluisiin 60-luvun kesiin lähdettiin isolla joukolla Jämsästä.

Hirvelä opetti myös monilla kesäkursseilla akvarellitekniikkaa taiteen harrastajille.

Yksi vakituisia vieraita oli vaasalainen akvarellisti Carl Wargh, joka kulki statiivinsa kanssa ympäri Niskalan tilaa ja teki Hirvelän kanssa ulkomaalausmatkoja eri puolille Suomea, varsinkin rannikon merimaisemiin.

Hirvelän tuotannosta suuri osa on muotokuvia. Malleja riitti perheenjäsenistä ja vieraista.

Tarpeen tullen vieraat auttoivat myös heinätöissä ja muissa maatalon tehtävissä. Karjan pito lopetettiin Niskalassa 1970-luvulla, mutta maanviljelyä jatkettiin.

Hirvelä oli aktiivinen taiteilijoiden järjestötoiminnassa. Hän oli 1990-luvulla Taidemaalariliiton puheenjohtaja, Suomen Taiteilijaseuran (STS) varapuheenjohtaja ja STS:n ateljeesäätiön hallituksen puheenjohtaja.

Seuralla on työskentelytiloja taiteilijoille Italiassa ja Espanjassa, ja Hirvelän johdolla niitä kunnostettiin. ”Ensin katot kuntoon”, oli maatalon isännän iskulause ateljeetalojenkin korjaamisessa. Järjestötyössä hänen roolinsa oli käytännöllinen ja sovitteleva. Ystävänä hän oli avulias lohduttaja.

Hirvelällä on neljä aikuista lasta ensimmäisestä avioliitostaan kansanedustaja Inger Hirvelän kanssa ja kaksi liitosta pianisti Katriina Hirvelän kanssa.

Paula Holmila

Kirjoittaja on Erkki Hirvelän ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet