Muistot    |   Muistokirjoitus

Eeva Piironen 1950–2020

Kaupunginsihteeri

Hallintotieteiden maisteri Eeva Piironen (o.s. Tiihonen) kuoli Nurmeksessa lyhyen sairauden jälkeen 22. toukokuuta 2020. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Karttulassa 24. joulukuuta 1950.

Piironen oli kahdeksanlapsisen perheen kolmanneksi vanhin. Erittäin niukoissa taloudellisissa oloissa eläneen perheen isä aloitti opinnot kun lapsia oli jo kuusi. Kun isä pääsi opintojen jälkeen TVH:n apulaistiemestariksi Karttulaan, perhe muutti taloon, jossa oli ensi kerran sähkö.

Ahkeran Piirosen koulunkäynti sujui niin hyvin, että ensimmäisen yliopistovuoden kustannukset peitti Oskari Huttusen säätiön apuraha. Kesätöitä oli mansikanpoiminnasta hotellisiivoukseen Saksassa. Piironen suoritti Tampereen yliopistossa hallintotieteiden maisterin tutkinnon 1977 pääaineena julkishallinto. Ansiokas pro gradu -työ käsitteli valtion keskushallinnon fragmentoitumista. Hyvä teoreettinen koulutus antoi hyvän pohjan käytännön töihin.

Piirosen työura Nurmeksen kaupungin palveluksessa kesti lähes 37 vuotta: ensin kolme vuotta toimistosihteerinä, sitten kahdeksan vuotta kansliasihteerinä teknisessä toimessa ja keskushallinnossa, seitsemän vuotta henkilöstösihteerinä ja lopulta 19 vuotta kaupunginsihteerinä. Pitkään työuraan saman työnantajan palveluksessa ehkä vaikutti työtehtävien vaihtuminen.

1990-luvun taloudellinen lama vaati taitoa vähentää henkilöstöä irtisanomisia välttäen. Työtehtävien yhdistämiset koskivat myös kaupunginsihteeriä, joka otti henkilöstösihteerin tehtävät ja vaalit hoitaneen kansliasihteerin tehtävät. Kaupungin henkilöstön määrä aleni runsaassa vuosikymmenessä puoleen. Kaupunginsihteeri on keskeinen kaupunginhallituksen valmistelija ja kaupunginjohtajan sijaisena esittelijä. Piirosen eleetön ammatillinen osaaminen loi luottamusta ja vei asioita kohti ratkaisuja.

Vaativien kaupunginsihteerin tehtävien vastapainona Eeva harrasti naisvoimistelua ja penkkiurheilua, venäjän ja espanjan kielten opiskelua sekä matkailua. Seitsemän- ja viisivuotiaat pojantyttäret olivat Eevalle erityisen läheisiä. Vapaa-ajan vietossa keskeiseksi tukikohdaksi muodostui sisarusten kotitalo Lahtela Karttulassa.

Jari Lampinen

Kirjoittaja on Eeva Piirosen entinen työtoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet