Muistot    |   Muistokirjoitus

Lauri Hollmén 1935–2020

Arkkitehti

Arkkitehti Lauri Allan Hollmén kuoli Salossa 10. toukokuuta 2020. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Uskelassa 8. tammikuuta 1935.

Hollmén valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1960. 1961 hänet valittiin Salon kaupunginarkkitehdin virkaan, johon liittyi oikeus viranhoidon yhteydessä ylläpitää yksityistä arkkitehtuuritoimistoa. Samana vuonna hän solmi opiskeluaikaisen partiotoverinsa Sirkka-Liisa Vauramon kanssa avioliiton, josta syntyi kolme lasta, tyttö ja kaksi poikaa. Lauri Hollmén siirtyi virastaan eläkkeelle 37 palvelusvuoden jälkeen 1998.

Kun nuori Lauri Hollmén vuonna 1960 ryhtyi johtamaan kaavoitusta, Salon kaupunki oli vilkkaan kehityksen alussa. Hollménin ajatuksena oli hajakeskitys: asunnot ryhmitetään viheralueille, teollisuus, liikekeskus ja virastot omiin kokonaisuuksiinsa. Ensimmäinen kaupunkisuunnitelma tehtiin 1970. Tätä kokonaisnäkemystään Hollmén joutui puolustamaan koko virkakautensa ajan eri intressipiirien vellovassa keskustelussa.

Saumaton yhteistyö kaupunginjohtajan kanssa ja poliittisten päättäjien luottamus antoivat Hollménille hyvät toimintamahdollisuudet. Hänen alaisensa muistelevat häntä esimiehenä, joka luotti alaisiinsa. Puolustusvoimat arvosti häntä johtajana. Hän oli sotilasarvoltaan reservin majuri, viimeisenä tehtävänään Salon sotilasalueen päällikkö.

Rutiininomaisen kaava- ja rakennussuunnittelun oheen Hollmén kehitti oman sivuteemansa. Häntä kiehtoi ajatus uuden yhdistämisestä vanhaan.

Toimivan puurakenteisen kirjastorakennuksen hän esimerkiksi istutti onnistuneesti vanhaan puutalokortteliin keskellä Saloa. Hylätystä veturitallista pihalla seisovine höyryvetureineen hän teki taidemuseon. Sivuun jääneestä entisestä eläintorista suojeluskuntatalon kupeessa syntyi rauhallinen ja juhlava Sibelius-puisto taideteoksineen. Seurakunnalle hän suunnitteli Uskelan ja Salon kirkkojen peruskorjaukset ja Uskelan kirkonmäen muistolehdon.

Hollmén oli pitkään läänin taidetoimikunnan jäsen ja toimi myös asiamiehenä taidemaalari Viljo Hurmeen säätiössä. Eläkevuosinaan hän toteutti monet kirjalliset suunnitelmansa. Ensimmäinen kirja oli 2005 ilmestynyt vanhan Salon rakennuskannan kuvaus Kadonnutta Saloa. Yhteistyö kahden muun lukkarinmäkiläisen, Esa Jyrk­kiön ja Reijo Nordellin, kanssa tuotti kolme paikallishistorian kirjaa vuosina 2007–2011.

Snäckvikin vanha kalastajamökki Västanfjärdissä, Saaristomeri ja talviset hiihtovaellukset Lapissa olivat Hollménin perheen voimanlähde.

Reijo Nordell

Kirjoittaja on Lauri Hollménin pitkäaikainen ystävä ja työtoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet