Muistot    |   Muistokirjoitus

Esa Hovinen 1933–2020

Matemaatikko

Filosofian maisteri Esa Hovinen kuoli Espoossa 10. toukokuuta 2020. Hän oli 86-vuotias, syntynyt 20. kesäkuuta 1933 Laukaassa.

Hovinen teki elämäntyönsä suomalaisten vakuutus- ja eläkepe­riaatteiden ja järjestelmien sekä järjestöjen kehittäjänä. Hän kuului asiantuntijapiiriin, jossa punottiin yhteen matematiikkaa, todennäköisyyslaskentaa, riskien hallintaa, liiketaloutta sekä so­siaalista vastuuta, muodostettiin yhteiskunnallista yhteisymmärrystä ja jonka tuloksena syntyi vaikuttavia hyvinvointivaltion turvaverkkoja.

Hovinen kasvoi Laukaassa ja kävi koulua Jyväskylän lyseossa. Hän opiskeli matematiikkaa Helsingin yliopistossa. Vuonna 1957, viikon kuluttua valmistumisestaan, hän aloitti Jälleen­vakuutusosakeyhtiö Varmassa Pohjoismaiden nuorimpana vakuutusmatemaatikkona. Sen jälkeen hän työskenteli sosiaali­ministeriössä.

Pisimmän yhtäjaksoisen työ­uran Hovinen teki Eläkevakuutus oy Ilmarisen apulaisjohtajana 1964–1974 ja suunnittelujohtajana 1974–1976.

Vuonna 1976 Hovinen vetäytyi itsenäiseksi asiantuntijaksi toimien eläkesäätiöiden ja -kassojen, mm. Tapion, Keskon, ­Outokummun ja Valmetin, laskentajärjestelmien automatisoimisen konsulttina, Valtiovarainministeriön asiantuntijatehtävissä sekä osa-aikaisesti Jälleen­vakuutus oy Kansan matemaatikkona 1980–1983.

Hovisen tutkielmia, kirjoituksia ja matematiikan kaavoja julkaistiin kansainvälisten järjestöjen julkaisuissa, ja Cambridge University Press on julkaissut muutamia niistä viime aikoina uudelleen.

Hovinen oli erittäin aktiivinen ja aloitteellinen, luotettu, sovittelukykyinen, ahkera ja avulias.

Yksi hänen kaukonäköisistä aloitteistaan oli yliopiston kahvilassa ja opiskelija-asunnossa kaveriporukassa kypsytelty Suomen Matemaatikko- ja Fyysikkoliiton perustaminen 1961.

Perheen muutettua 1964 Espoon Haukilahteen Hovisen toimeliaisuus laajeni paikallisyhteisöihin. Hän toimi Lions-Club Espoo-Meri ry:ssä, joka ehdotti, että Kokkovuorelle rakennettavan vesitornin huipulle tulisi kahvila. Syntyi Haikaranpesänä tunnettu ravintola. Yhdistyksen aktiviteetteihin kuului myös monien yleishyödyllisten tahojen tukeminen.

Inkoon saaristossa vietetyt kesät antoivat Esalle aikaa jatkaa lapsuudenkodissa omaksuttuja kädentaitoja ja kalastusta. Esa osasi tehdä puu-, korjaus- ja rakennustöitä itse ja hemmotteli perhettään sesonkiruokien kuten madekeiton ja lammaskaalin taitajana.

Lähipiiriin kuuluivat vaimo, kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

Juha Hovinen

Kirjoittaja on Esa Hovisen poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet