Muistot    |   Muistokirjoitus

Emmanuel Eneh 1961–2020

Lääkäri

Lääkäri (M.D.) Emmanuel Ibenyenwa Eneh kuoli syöpään Pirkanmaan hoitokodissa 23. huhtikuuta 2020.

Vain harva tiesi sairaudesta, ja suruviesti yllätti ystävät. Eneh oli 58-vuotias, syntynyt Nige­riassa 11. marraskuuta 1961.

Eneh kuului ibo-kansaan ja koki lapsena Biafran itsenäisyyssodan 1967–1970. Saarron vuoksi hänkin näki nälkää ja yksi hänen veljistään kuoli.

Eneh tuli Suomeen 1988 ja opiskeli Helsingin yliopistossa mikrobiologiaa, josta hänellä oli jo kandidaatin tutkinto (B.Sc). Vuonna 1989 hän aloitti lääketieteen opinnot Tampereella. Pian löytyi myös Raila-vaimo.

Tampereella Enehista tuli englanninkielisen seurakuntatyön rakentaja. Hänellä oli anglikaanikirkon 2001 myöntämä Readerin maallikkovirka. Vihreiden varavaltuutettuna Eneh vaikutti 2004–2012. Vielä hoito­kodista käsin hän kävi käräjä­oikeuden lautamiehenä.

Ibojen mielestä tilaisuus ei ole täydellinen, ellei siellä soiteta, lauleta ja tanssita. Eneh perusti Udoka-tanssiryhmän 1990. Ryhmä oli rumpuineen lajinsa edelläkävijöitä Suomessa. Enehin mukaan afrikkalaisessa tanssissa tunteet tanssitaan näkyviksi ja kehossa tunnettaviksi.

Eneh työskenteli mm. lehdenjakajana, siivoojana, Taysin ja Hatanpään sairaaloiden laboratorion assistenttina ja ohjaajana pakolaisten vastaanottokeskuksessa ja kehitysvammaisten leireillä. Opintoihin liittyviä amanuenssin ja kandidaatin töitä hän teki sairaaloissa Pirkanmaalla, Seinäjoella ja Hämeenlinnassa. Lääkäriksi valmistuminen oli pitkä, kipeä ja kivinen taival. Unelma täyttyi lopulta 2019 Ukrainassa.

Eneh teki Tyksin Salon sairaalassa täyden työpäivän vielä tiistaina 11. helmikuuta. Sairaudessa tuli äkillinen käänne, ja seuraavalla viikolla hän oli jo hoitokodissa.

Eneh sai kokea myös rasismia. Pahoinpitelyitäkin oli useita. Yksi tapahtui Keskustorilla, kun hän oli menossa Vanhaan kirkkoon, viimeisin viime syksynä. Hän haki oikeutta, mutta säilytti ystävällisyytensä.

Emmalle elämä oli Jumalan lahja ja tehtävä. Monet huomasivat tämän. Häntä pyydettiin kouluihin ja rippikouluihin. Hän tahtoi rakentaa kulttuurien välistä ymmärryksen siltaa.

Emma ei tahtonut kuolla. Hän pulppusi suunnitelmia elämänsä viimeisiin päiviin asti. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat vaimo Raila sekä lapset Sonja, Lauri ja Kaisa.

Veli-Pekka Järvinen

Kirjoittaja on Emmanuelin Enehin ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet