Muistot    |   Muistokirjoitus

Ida Haendel 1923–2020

Viulisti

Puolalais-brittiläinen viulisti Ida Haendel kuoli Miamissa Yhdysvalloissa 1. heinäkuuta 2020. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Chełmissä Puolassa 15. joulukuuta 1923.

Suomessa Ida Haendel muistetaan ennen kaikkea Sibeliuksen viulukonserton loistavana solistina. Jean Sibelius kuuli ­Haendelin soittavan konserttonsa Helsingissä 1949 ja lähetti taiteilijalle kauniin kiitoskirjeen: ”Soititte mestarillisesti joka suhteessa. Saan olla onnellinen, kun teokseni on saanut teidänlaisenne tulkitsijan.”

Puolanjuutalainen Haendel oli ihmelapsi, joka nappasi sisarensa viulun käsiinsä jo kolmivuotiaana. Perheen köyhyydestä huolimatta isä vei lahjakasta tytärtään peräänantamattomasti eteenpäin.

Vuonna 1933 Haendel voitti kultamitalin Varsovan konservatorion nuorille viulisteille järjestämässä Huberman-viulukilpailussa. Vuonna 1935 David Oistrahin ja Ginette Neveaun kaltaiset suuret virtuoosit olivat hänen kilpakumppaneitaan ensimmäisessä Henryk Wieniawski -viulukilpailussa Varsovassa.

Kilpailumenestyksen ansiosta koko perhe pystyi muuttamaan Lontooseen, jossa Ida Haendelin opettajana oli arvostettu Carl Flesch. Lontoossa Haendel debytoi menestyksekkäästi 1937, ja siitä alkoi hänen pitkä kautensa Lontoon Proms-konserteissa, joissa hän soitti peräti 68 kertaa.

Toisen maailmansodan aikaan hän soitti tehtaissa sekä brittiläisille ja yhdysvaltalaisille joukoille järjestetyissä konserteissa.

Kun Haendel konsertoi Savonlinnan oopperajuhlilla heinäkuussa 1981, hän muisteli ensimmäistä Suomen-vierailuaan Georg Schnéevoigtin johtamassa Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa. Kertomansa mukaan hän oli silloin vasta seitsenvuotias, joskin todellisuudessa ikää oli enemmän (joissain lähteissä hänen synnyinvuodekseen on ilmoitettu 1928). Haendel soitti ensivierailullaan syksyllä 1937 Mendelssohnin viulukonserton. Vuotta myöhemmin oli Brahmsin viulukonserton vuoro. Schnéevoigt epäili, että Brahmsin konsertto oli liian pitkä nuorelle solistille. Hän pelkäsi, että tytön jalat väsyvät.

Syyskuussa 1988 Yle näytti Ida Haendelista tehdyn tv-dokumentin. Siinä tutustuttiin värikkääseen ja hauskasti hiukan ­oikukkaaseen persoonaan. Tuli selväksi, että hän oli aikansa temperamenttisimpia ja tunnevoimaisimpia viulisteja, jonka joka sävel eli dramaattisesti. Romantiikan musiikki oli hänen ominta alaansa.

Vuonna 1990 Haendel kuului Sibelius-viulukilpailun tuomaristoon. Hänen uransa kesti seitsemän vuosikymmentä, ja hän oli myös arvostettu pedagogi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi