Muistot    |   Muistokirjoitus

Kauko Haarakangas 1948–2020

Psykologi

Psykologi Kauko Viljami Haarakangas kuoli 6. kesäkuuta 2020 Oulussa 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt Merijärvellä 25. tammikuuta 1948.

Haarakangas kirjoitti ylioppilaaksi Oulussa 1968, ja koulun jälkeen hän aloitti psykologian opinnot Jyväskylän yliopistossa. Opiskeluaikanaan hän tuli tunnetuksi radikaaleista mielipiteistään. Hän osallistui aktiivisesti opiskelijaelämään ja opiskelijoiden järjestöihin toimittaen esimerkiksi opiskelijalehteä. Siinä Haarakangas pääsi hyvin toteuttamaan lempiharrastustaan, kirjoittamista.

Haarakangas valmistui psykologiksi 1978, vaativan erityistason psykoterapeutiksi 1994 ja psykologian tohtoriksi 1997. Hän työskenteli sekä vankilassa että terveyskeskuspsykologina muun muasa Ivalossa ja Kittilässä. Varsinaisen elämäntyönsä hän teki Torniossa Keroputaan sairaalassa psykologina 1986 lähtien ja 1998 lähtien Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtavana psykologina.

Haarakangas oli Keroputaan sairaalan uutta hoitomallia kehittävän työryhmän aktiivinen jäsen. Hän antoi ratkaisevan panoksensa erityisesti kriisipalvelun kehittämiseen ja perheiden mukaan saamiseen vaikeiden mielenterveyden kriisien hoitoon. Työssään psykoterapeuttina Haarakangas oli pohdiskeleva, kuunteleva ja luova. Tarpeen tullen hän kuitenkin toimi nopeasti ja määrätietoisesti.

Haarakankaan väitöskirja Hoitokokouksen äänet, dialoginen analyysi perhekeskeisen psykiatrisen hoitoprosessin hoitokokouskeskusteluista työryhmän toiminnan näkökulmasta on yksi tärkeimmistä dialogisen auttamiskäytännön tutkimuksista ja on edelleen keskeisenä osana perheterapiakoulutuksissa. Haarakangas julkaisi useita mielenterveyden hoitoon ja psykoterapiaan liittyviä kirjoja ja artikkeleita. Hänen tuotantonsa käsittää myös matkailuun liittyvää kirjallisuutta ja salanimellä kirjoitetun rikosromaanin.

Kaukon harrastuksiin kuului lenkkeily ja musiikin kuuntelu kirjallisuuden lisäksi. Joka kesä Anja ja Kauko pakkasivat teltan ja kaiken muun tarvittavan autoonsa ja lähtivät pitkälle kiertoajelulle eri puolille Eurooppaa, kerran jopa Afrikkaan saakka.

Eläköityminen 2012 ei lopettanut Kaukon aktiivisuutta, vaan hän kirjoitti kirjoja vanhenemisesta ja matkailusta. Sairaus muutti hänen elämäänsä ratkaisevasti viime vuonna, mutta hän jaksoi jatkaa rakasta harrastustaan viimeisiin päiviin saakka. Kaukon lähipiiriin kuuluivat puoliso Anja ja poika Tommi perheineen.

Birgitta Alakare

Jaakko Seikkula

Karl-Erik Wahlberg


Kirjoittajat ovat Kauko Haarakankaan ystäviä ja työtovereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet