Muistot    |   Muistokirjoitus

Eero Mertano 1965–2020

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja ja yrityskonsultti Eero Ilmari Mertano kuoli 15. kesäkuuta 2020 Helsingissä äkillisen sairaskohtauksen seurauksena. Hän oli 55-vuotias, syntynyt Helsingissä 13. maaliskuuta 1965.

Mertano valmistui ylioppilaaksi Helsingin Etu-Töölön lukiosta. Suoritettuaan asepalveluksen hän aloitti opiskelut Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Nopeasti hänelle kävi kuitenkin selväksi, että tietotekniikka ja ohjelmointi kiinnostivat enemmän. Matematiikan opinnot vaihtuivat tietojärjestelmätieteeseen.

Valmistuttuaan datanomiksi Mertano aloitti työt ohjelmistosuunnittelijana. Luontaiset ominaisuudet johtajana veivät hänet nopeasti erilaisiin johtotehtäviin suomalaisessa liike-elämässä. Hän toimi muun muassa ison suomalaisen teknologiayrityksen toimitusjohtajana. Tämän jälkeen Mertano perusti oman teknologiayrityksien konsultointiin erikoistuneen yrityksen.

Samoihin aikoihin hän oli mukana perustamassa myös toista, lääketieteen saralla toimivaa yhtiötä. Muutaman vuoden päästä hän siirtyikin tämän yrityksen toimitusjohtajaksi.

Pienen kasvuyrityksen johdossa Mertano oli omimmillaan. Mahdollisuus kehittää ja saada yritys kasvamaan oli haaste, josta hän nautti. Työtoverit muistavat Mertanon karismaattisena esimiehenä, joka herätti luottamusta ja rauhallisuutta ystävällisellä ja jämäkällä otteellaan.

Mertano johti lempeällä kädellä, mutta määrätietoisesti luoden ilmapiirin, jossa virheitä ei tarvinnut pelätä vaan hän haastoi muut aina tekemään parhaansa. Juuri ennen kuolemaansa Mertano sai majurin sotilasarvon.

Eero oli älykäs, sivistynyt ja ennen kaikkea lämmin ihminen. Hän oli valovoimainen henkilö, jonka seurassa viihtyi ja johon oli helppo turvautua. Hän nautti hyvistä keskusteluista ja sai aina keskustelukumppaninsa tuntemaan itsensä tärkeäksi.

Eero rakasti ruuanlaittoa. Ystävät ja perhe pääsivätkin usein nauttimaan Eeron ja hänen vaimonsa valmistamista viiden tähden aterioista ja niihin sopivista viineistä.

Tärkeintä Eerolle oli perhe, jossa kaiken ytimessä olivat hänen vaimonsa ja kaksi aikuista lastaan. Lisäksi myös muu lähiperhe oli hänelle erittäin läheinen. ”La Famiglia” kokoontui yhteen niin juhlapäivinä kuin jokavuotiseen perhejuhlaan. Näissä tilaisuuksissa laulettiin paljon Eeron kitaransoiton säestyksellä. Kitaransoitto ja musiikki olivatkin Eeron intohimo koko hänen elämänsä.

Muistelemme rakkaudella isoveljeämme, joka oli aina tukenamme ja turvanamme, sekä sitä läheistä ja lämmintä ystävyyttä, jonka hänen kanssaan saimme jakaa.

Esko Mertano

Laura Mertano


Kirjoittajat ovat Eero Mertanon sisaruksia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet