Muistot    |   Muistokirjoitus

Kyösti Järvinen 1933–2020

Pankinjohtaja

Pankinjohtaja Kyösti Järvinen kuoli 5. kesäkuuta 2020 Helsingissä 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt Outokummussa 22. kesäkuuta 1933.

Järvisen kuusilapsinen perhe muutti Outokummusta Helsinkiin 1943. Kyösti Järvinen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1952 Helsingin SYK:sta ja armeijan suoritettuaan suuntasi kauppakorkeakouluun ja valmistui ekonomiksi 1956. Kiinnostus talous­asioihin ja käsitys kulttuurisista arvoista tulivat kodin perintönä. Hänen isoisänsä Kyösti (Gustaf) Järvinen oli toiminut kansanedustajana, valtiovarainministerinä ja merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Nuori ekonomi aloitti pitkän työuransa Kansallis-Osake-Pankissa ja perusti perheen avioitumalla 1957 vaimonsa Irjan kanssa. Perheeseen syntyi kaksi tytärtä ja yksi poika. Järvinen työskenteli aluksi KOP:n luottotieto-osastolla mutta siirtyi pian ulkomaanosastolle. Matkustelu oli arkipäivää, ja hän kävi ainakin 50 maassa, jokaisesta tuomisina yksi seteli paikallista maksuyksikköä.

Järvinen oli asiantunteva ja kokenut herrasmies, joka jaksoi syventyä perinpohjaisesti asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin. Ulkomaanosastolta hän siirtyi 1980-luvulla pankinjohtajaksi KOP:n Kaivopuiston konttoriin, jossa tehtävässä toimi eläköitymiseensä saakka. Suomen leijonakunnan ritarimerkki Järviselle myönnettiin vuonna 1983 ja kamarineuvoksen arvonimi vuonna 2004.

Kulttuurikodissa kasvaneena Järvinen oli aidosti kiinnostunut useista kulttuurin aloista. Hän oli mitä mainioin seuramies, aina hyvällä tuulella pilke silmässä. Tieteelliset seurat ja säätiöt pääsivät osalliseksi hänen talousasiantuntemuksestaan ja saivat tukea toiminnalleen, pisimpään Suomalais-Ugrilainen Seura jonka rahakirstunvartijana hän toimi neljäkymmentä vuotta ja muina Alfred Kordelinin säätiö, M. A. Castrénin seura, SKS ja WSOY:n hallitus. Avarakatseiselle ja uteliaalle pankkimiehelle tämä oli mahdollisuus myös tutustua uudenlaisiin ihmisiin. Hän nautti ihmisten seurasta ja oli hyvien ruokien ja viinien ystävä, arvostettu jäsen KOP:n gastronomien piirissä. Elämää kunnioittavan, nöyrän asenteensa hän myös siirsi lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

Järvinen toimi aktiivisesti myös Vitikkalan sukuseurassa. Hänen toimittamastaan, 1700-luvulla eläneiden kantavanhempien Kaarle ja Eeva Vitikkalan jälkeläismatrikkelista löytyy toistakymmentätuhatta nimeä.

Perheelleen Kyösti Järvinen oli rakastava ja myötätuntoinen puoliso, isä, ukki ja isoukki. Hän kulki läheistensä rinnalla hyvinä ja raskaina aikoina arvostaen ja auttaen. Sosiaalisen elämän vastapainona hän nautti aamu-uinneista, sanaristikoista, postimerkkeilystä, perheen juhlista sekä kesälomista Ristiinassa Saimaan rannalla.

Mari Karakoski

Riho Grünthal

Harry Sjöberg


Kirjoittajat ovat Kyösti Järvisen tytär ja ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet